Chilei kutatók Patagóniában egy kivételesen jó állapotban fennmaradt ichtioszaurusz-fosszíliát tártak fel, amelynek külön érdekessége, hogy egy érintetlen állapotú embriót is találtak benne.

A Tyndall-gleccseren talált, négy méter hosszú tengeri őshüllőt Fionának nevezték el. A megkövesedett lelet lehetővé teszi a tudósok számára, hogy tanulmányozhassák az ichtioszauruszok embrionális fejlődését. Az ichtioszauruszok a 90-250 millió évvel ezelőtti korszakban népesítették be a tengereket.

A fosszília jelentőségét hangsúlyozó Judith Pardo Perez, a Magallanes Egyetem GAIA Antarktisz Kutatóközpontjának paleontológusa, a feltárás vezetője elmondta, hogy a lelet "az egyetlen terhes ichtioszaurusz, amelyet a 129 és 139 millió évvel ezelőtti időszakból találtak a Földön".

Prado több mint egy évtizede bukkant rá a fosszíliára, de csak most sikerült megszervezni a feltárást, amely rendkívül nehéz a helyszín szélsőséges időjárási körülményei miatt.

Forrás: Joschua Knüppe/University of Manchester

A tudósok 31 nap alatt tártrák fel és emelték ki a fosszíliát, amelyet helkopterrel szállítottak el. A fosszília épségének megőrzése érdekében öt 200 kilogrammos tömböt kellett kiemelni a helyszínről, hogy a csontok ne sérüljenek - mondták el a kutatók.

A fosszíliát a dél-chilei Rio Seco Természettudományi Múzeumban fogják kiállítani. Pardo arról is beszámolt, hogy a Tyndall-gleccseren eddig már csaknem száz ichtioszaurusz példányt találtak, ezzel a régió az egyik leggazdagabb és legjobban megőrzött ichtioszaurusz-lelőhelyévé vált.

 (MTI/Reuters)