A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD,a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el.

Túl sok pajzsmirigyhormon autoimmun zavar miatt

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun állapot, amely miatt a pajzsmirigy hiperaktívvá válik, így fokozottabban dolgozik, több hormont termel, mint amennyire normál esetben szüksége van. Ez az egyik leggyakoribb pajzsmirigy probléma és a hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) fő oka.

A betegség során az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet, emiatt az a kelleténél több hormont termel- ez számos problémát okoz a test különböző részein. Általában 30 és 50 év közötti embereket érinti, és gyakrabban fordul elő nőknél.

Pajzsmirigy tünetek jelentkezésekor legáltalánosabb és legegyszerűbb diagnosztikus módszer a pajzsmirigy működésének megítélésére a vérvétel. A vérből könnyen megállapítható a vérben lévő hormonok mennyisége, erre különböző labor paramétereket alkalmaznak. A pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához a laborvizsgálaton kívül szükség van a szerv ultrahangos vizsgálatára is, ugyanis a pajzsmirigy gyulladás, daganat, megnagyobbodás, illetve a benne lévő göbök is okozhatják a pajzsmirigy alul-vagy túlműködését.Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/labor-es-kepalkoto-vizsgalatok

A Merseburgi triász

A Graves-Basedow-kór tünetei során a pajzsmirigy túlműködésre jellemző panaszok fordulnak elő:

• Normál étvágy melletti fogyás
• Remegés
• Fokozott verejtékezés
• Hasmenés
• Szapora pulzus
• Idegesség
• Álmatlanság
• Menstruációs zavarok
• Hajhullás

Ezeken kívül megfigyeltek még 3 jellegzetes tünetegyüttest, mely a betegek 50%-ánál előfordul- ezt Merseburgi triásznak nevezik.

"A Merseburgi triász igen figyelemfelhívó tünetegyüttes. Ide tartozik a tachycardia (szívfrekvencia növekedése), kidülledő szemek (exophtalmus) és a strúma (pajzsmirigy megnagyobbodás, golyva)" - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Az említett tünetegyüttest érdemes komolyan venni, a pajzsmirigyzavart megfelelően kezelni ugyanis súlyos szövődmények is felléphetnek! Kellő terápia hiányában ugyanis könnyen pl. komoly szívproblémák, látászavarok alakulhatnak ki!

A pontos diagnózist segíti az ultrahang vizsgálat. A képalkotó eljárások között az izotópos módszerek mellett az ultrahang (UH) a legelterjedtebb. Segítségével a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), a gyulladás fennállására, daganatok jelenlétére lehet következtetni.Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/ultrahang

"A Graves-Basedow-kór kezelése elsősorban gyógyszeres, de szükség lehet izotópos terápiára is. Sőt, amennyiben túl nagy a pajzsmirigy és egyéb kezelések nem vezetnek kellő eredményre, úgy a szerv műtéti eltávolítása is szóba jöhet. Természetesen ilyen esetben a beteg élete végéig pajzsmirigy hormonterápiára szorul. Nagyon fontos továbbá, hogy a Merseburgi triász tünetegyüttes fennállása esetén akár több szakág orvosaira is szükség lehet, hiszen a zavar okozta szemtünetek szemorvosi ellátást, a szívpanaszok miatt pedig kardiológiai segítséget is igényelhetnek a betegek"- teszi hozzá dr. Békési Gábor PhD.

(Forrás: Budai Endokrinközpont: https://www.endokrinkozpont.hu)