Idén három kategóriában pályázhatnak a kutatók a "L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért" elnevezésű ösztöndíjra.

A szervezők közleménye szerint idén a természettudományok, az élettudományok és anyagtudományok, valamint a formális tudományok kategóriában várják a kutatók jelentkezését a 20. alkalommal meghirdetett programra, amelynek védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

A L'Oréal Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága által meghirdetett pályázatra 2022. május 22-ig lehet jelentkezni.

A tájékoztatás szerint egy év alatt több mint 250 000-rel növekedett a női kutatók száma az Európai Unióban, ez a szám azonban még mindig kevésnek minősül. Az Eurostat 2022-es felmérése szerint a korábbi évekhez hasonlóan a tagállamokban átlagosan 41 százalék a nők aránya a tudományos életben, ez Magyarországon alig 30 százalék.

"Ahhoz, hogy ez a szám növekedni tudjon, olyan programokra, ösztöndíjakra van szükség, amelyek támogatják a női kutatókat, hogy ne kényszerüljenek a pálya elhagyására sem társadalmi, sem egyéb nyomásra" - hangsúlyozzák.

Az összegzés szerint az elmúlt 19 évben 51 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat pedig eddig több mint 68 millió forintot osztott szét nyertes pályázók között.

A pályázatról további információ az alábbi oldalon olvasható. Tavaly Karikó Katalinnak ítélték oda az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a L'Oréal nők számára létrehozott nemzetközi tudományos díját.

(MTI)