Különleges delfinek úszkáltak egykor a svájci fennsíkon

delfin
Ezek a delfinfélék körülbelül 20 millió éve élhettek a mai Svájc területén
Vágólapra másolva!
Húszmillió évvel ezelőtt a svájci fennsík régió, vagy ahogy a helyiek mondják, a „Mittelland" egy óceán volt, amelyben delfinek úszkáltak. A Zürichi Egyetem Őslénytani Intézetének kutatói most a megkövesedett fülcsontok tanulmányozása alapján két eddig ismeretlen fajt fedeztek fel, amelyek a modernkori nagy ámbráscetekkel és a delfinfélékkel állhatnak rokonságban.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 20 millió évvel ezelőtt az éghajlat melegebbé vált és a tengerszint emelkedését eredményezte, ami elárasztotta Európa alacsonyan fekvő területeit.

Svájc akkoriban egy halak, cápák és delfinek által benépesített terület részét képezte, amelyet szigetek tarkítottak, és ahol a tengerfenéken kagylók és tengeri sünök éltek.

A Zürichi Egyetem paleontológusai eddig körülbelül háromszáz, ebből az időszakból származó bálna- és delfinkövületet vizsgáltak meg. A svájci fő természetrajzi és őslénytani gyűjtemények többnyire fogak, csigolyák és fülcsontok töredékeit tartalmazzák, amelyeket a a szakemberek találtak a felső-tengeri úgynevezett melaszban.

Ez arra utal, hogy erős áramlatok átsodorták az állatok csontvázait az óceán fenekén, és „szétszórták" a csontokat.

Kutatási célból a tudósok a belső fülből származó csontokat tartják a legérdekesebb maradványoknak, mivel ezek teszik lehetővé az egyes fajok osztályozását. A probléma csak az, hogy az ilyen típusú csontokat ritkábban találják meg.

Ezek a delfinfélék körülbelül 20 millió éve élhettek a mai Svájc területén Forrás/Illusztráció: Jaime Chirinos

– mondta Gabriel Aguirre paleontológus a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A mikro-számítógépes tomográfiának köszönhetően rekonstruáltuk a kemény fülcsontok körüli lágyabb szerveket, így háromdimenziós fülmodelleket hoztunk létre.

Hozzátette: ez segített a szakembereknek hathatósan elemezni a húszmillió éve élt delfinek hallóképességét is. A vizsgálati adatok szerint a kihalt állatok rokonságban állhatnak a ma élő nagy ámbráscetekkel és a delfinfélékkel.