Etikus és tök egyenes – így néz ki az új fairtrade banán

Fairtrade banán, egyenes Fairtrade banán, banán, egyenes banán
A Fairtrade a világon elsőként, egyenes banánt dobott a piacra. A meghökkentő, és első hallásra talán értelmetlen újítással a Fairtrade jól látható módon segít a fogyasztóknak az etikus vásárlásban.
Vágólapra másolva!
A Fairtrade a világon elsőként, egyenes banánt dobott a piacra. A meghökkentő, és első hallásra talán értelmetlen újítással a Fairtrade jól látható módon segít a fogyasztóknak az etikus vásárlásban. - tájékoztat honlapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Vágólapra másolva!


A Fairtrade mozgalom negyed évszázada dolgozik a banánültetvényeken dolgozók élet- és munkakörülményeinek javításán. Ehhez az elsődleges eszközünk a banánültetvényeken dolgozók összefogása, erősítése. Ezen kívül a Fairtrade az egyetlen olyan minőségi márka, amely nem alkuképes fizetési szabványokat alkalmaz. A környezeti szempontokra is kiemelt figyelmet fordítanak, és a munkakörülményekkel szemben támasztott elvárásaik is szigorúak. A Fairtrade arra ösztönzi a fejlődni kívánó cégeket, hogy beszállítói láncaikban vezessék be a banánültetvényen dolgozóknak járó tisztességes megélhetést biztosító bért. Egy szóval, a Fairtrade bizonyítható, átlátható módon tesz azért, hogy kiegyenesítse a kereskedelem girbegurba útjait.

De mi köze mindennek a banán formájához?

A kereskedők fenntarthatóbbá szeretnék tenni a választékot, a fogyasztók pedig a fenntarthatóság felé mutató, jobb döntéseket akarnak hozni vásárláskor. Csakhogy a kutatások azt mutatják, hogy fogyasztóként egyre nehezebb eldöntenünk, melyi a helyes, fenntartható választás. A méltányos banán piacra dobásával a fogyasztók könnyebben felismerhetik majd, mi a jó döntés.

Mitől hajlik a hétköznapi, mitől egyenes a Fairtrade?

Az etikus, egyenes banán az AgroFair banánimportőr és a kolumbiai Plátano Recto szövetkezet együttműködésével jött létre. A hagyományos termesztésben nőtt banánok hajlott formájára egyszerű a magyarázat: a növekedés során a virágfürtök súlya megnövekszik, így idővel a gravitációnál fogva lekonyulnak, és ebben a pozícióban görbén nőnek tovább. Az egyenes fairtrade banán esetében a virágfürtöket innovatív eljárással támogatják meg, melynek eredményeképpen a banánok egyenesen nőnek. Az első, Max Havelaar címkével ellátott Fairtrade banán épp 25 éve jelent meg a holland szupermarketekben. Akkor az AgroFair volt az importőr. A cég büszke arra, hogy most egy teljesen új fajta banánt dobtak a piacra a Fairtrade-del közösen – nyilatkozta a hír kapcsán Hans-Willem van der Waal, az AgroFair ügyvezető igazgatója.

A Fairtrade a világon elsőként, egyenes banánt dobott a piacra. A meghökkentő, és első hallásra talán értelmetlen újítással a Fairtrade jól látható módon segít a fogyasztóknak az etikus vásárlásban. Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/etikus-es-tok-egyenes-igy-nez-ki-az-uj-fairtrade-banan/

Nem mindegy, mit eszünk!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

(Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete: https://tudatosvasarlo.hu)