Puffadás bárkinél előfordulhat, a kiváltó okot pedig sok esetben nehéz felismerni. Az étkezési szokásoktól kezdve, az elfogyasztott ételek minőségén át a hormonális problémákig több minden előidézheti. Dr. Németh Alíz gasztroneterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a kellemetlen tünet hátterében egy gyakori baktérium fertőzés is állhat.


Sokan szenvednek a tünetektől

Egy korábbi kutatás szerint Európában kifejezetten magas a Helicobacter pylori (H. pylori) baktériummal fertőzöttek aránya. A területi megoszlást tekintve Észak-Európában alacsonyabb, míg Kelet- és Dél-Európában magasabb – Portugáliában és Lengyelországban 84% - az érintettek aránya.

Így terjed a fertőzés

A H. pylori emberről emberre terjed. A fertőzés átadható, ha például a fertőzött személy elmulasztja az alapos kézmosást toaletthasználat után. Az általa megérintett tárgyakra átkerülhet a kórokozó, amit az egészséges személy megfog, így megfertőződhet. Ehhez persze arra is „szükség van", hogy ő is elmulassza az alapos kézmosást például étkezés előtt. Ha azonban a kórokozó a szájüregbe került, onnan tovább jutva a gyomor nyálkahártyáján megtelepszik. A fertőzés tünetei kezdetben nem jelentkeznek, vagy egészen enyhék, ám idővel az érintettek többsége elhúzódó panaszokról számol be.

A Helicobacter fertőzés tünetei

Jellegzetes panasz a puffadás, a gyakori teltségérzet, amit nehéz gyomorként is leírnak a betegek, és ezzel együtt folytonos éhségérzetről is sokan beszámolnak – magyarázza dr. Németh Alíz. A rossz emésztés, fokozott fáradékonyság és refluxra utaló tünetek – gyomorfájdalom, rossz szájíz, gyomorégés, savas böfögés – mellett jelentkezhetnek bőrtünetek, például akné vagy ekcéma is.

A puffadás, gyomorpanaszok hátterében több betegség is állhat, de ezek a tünetek akár komoly problémákra, például daganatos elváltozásra is felhívhatják a figyelmet. Ha tehát elhúzódó tünetektől szenvedünk, indokolt az orvosi kivizsgálás. Okozhatja Heliobacter pylori fertőzés is, amit nem szabad elhanyagolni, mert a kezeletlen eseteknél egyértelműen megnő a gyomor- és nyombélfekély, gyomorrák kialakulásának kockázata.Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/hirek/bakterium-is-allhat-a-puffadas-hattereben

Ezért nem szabad halogatni a kivizsgálást

A puffadás, gyomorpanaszok hátterében több betegség is állhat, de ezek a tünetek akár komoly problémákra, például daganatos elváltozásra is felhívhatják a figyelmet. Ha tehát elhúzódó tünetektől szenvedünk, indokolt az orvosi kivizsgálás. 

A H.pylori fertőzés kilégzéses teszt segítségével vizsgálható. Ha a rendelőben végzett vizsgálat igazolja a fertőzést, akkor a kezelés – gyakran egyszerre több típusú - antibiotikum és egy gyomorsavcsökkentő segítségével történik. Az általánosságban egy hétig tartó kezelés elegendő a fertőzés megszűnéséhez. Annak érdekében, hogy az eredményességről megbizonyosodjunk, néhány hét elteltével indokolt a kilégzéses vizsgálatot megismételni – teszi hozzá dr. Németh Alíz. Az eredménytől függően ilyenkor akár újabb kezelésre is szükség lehet.

Foglalkozni mindenképpen kell vele, a H. pylori fertőzést nem szabad elhanyagolni, mert a kezeletlen eseteknél egyértelműen megnő a gyomor- és nyombélfekély, gyomorrák kialakulásának kockázata.

(Forrás: Budai Allergiaközpont: https://www.allergiakozpont.hu)