Nézze pénteken az égboltot, elképesztő dolgot fog látni!

VLT Survey Telescope Part of ESO's Paranal Observatory, the VLT Survey Telescope (VST) observes the brilliantly clear skies above the Atacama desert of Chile. It is the largest telescope in the world surveying the sky in visible light.
Az ESO Paranal Obszervatóriumában működő VLT Égboltfelmérő Távcső (VLT Survey Telescope – VST) a chilei Atacama-sivatag ragyogóan derült egét pásztázza. A VST a látható fény tartományában jelenleg működő legnagyobb égboltfelmérő távcső
Vágólapra másolva!
Öt bolygó, a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz látható szabad szemmel az égen péntekre virradóra a Naptól való távolságuk sorrendjében. A ritka jelenségre legutoljára 2004-ben volt példa.
Vágólapra másolva!

Az eget fürkésző korán kelők számára, akik akadálytalanul látják a horizontot kelet és délkelet felé, a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz válik láthatóvá, mielőtt a leghalványabb, a Merkúr eltűnik majd a felkelő Nap fényében.

Nem ritka, hogy két-három bolygót egymás közelében láthatunk, de a szabad szemmel észlelhető öt bolygó 2004 decembere óta nem jelent meg sorrendben az északi féltekéről nézve

- emlékeztetett rá a The Guardian cikke.

A Naprendszer bolygói egy keskeny síkban keringenek a Nap körül, ami azt jelenti, hogy a Földről nézve úgy tűnik, az égbolt egy képzeletbeli vonalához, az ekliptikához közel helyezkednek el. Az öt bolygó pénteken a kora reggeli órákban emelkedik a horizont fölé.

Illusztráció Forrás: ESO/Y. Beletsky

Greg Brown, a Greenwichi Királyi Múzeum csillagásza szerint a Vénuszt és a Jupitert láthatjuk majd a legkönnyebben: a Vénusz a brit idő szerint körülbelül hajnali 4 órától, a Mars és a Jupiter pedig körülbelül 2 óra 45 perctől lesz látható a horizont felett. A Szaturnusz hajnali fél kettőkor emelkedik a horizont fölé, de a Marshoz hasonlóan napfelkelte előtt már nehezen lesz látható. A Merkúr csak hajnali fél öt körül kel fel, ezért a hajnali fényben már nehéz lesz észrevenni, és közel marad a horizonthoz. (Közép-európai idő szerint mindez egy órával későbben látható.)

- magyarázta Brown.

A tudós hozzáfűzte, hogy egy távcső is elég a leghalványabban látható bolygók megpillantásához.

Ugyanakkor figyelmeztette az érdeklődőket, hogy mielőtt a Merkúrt próbálnák megfigyelni, győződjenek meg róla, hogy a Nap tényleg a horizont alatt van még, és még véletlenül se nézzenek közvetlenül a Napba, mert az súlyosan károsíthatja a szemet.

A Merkúrt júniusban később könnyebb lesz megfigyelni, június 24-én pedig az öt bolygóhoz a Vénusz és a Mars között egy félhold is csatlakozik.