A koronavírus elleni új diagnosztikai és terápiás, illetve megelőző eljárások kifejlesztésére nyert el támogatást a Semmelweis Egyetem.

A kétéves szakmai projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a Befektetés a jövőbe pályázati programban nyert el 450 millió forint támogatást, szakmai vezetője Merkely Béla, az egyetem rektora.

A Semmelweis Egyetem több szervezeti egységének komplex együttműködésében létrejövő kutatási projekt 3 modulban valósul meg.

illusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

Közleményükben kifejtették, hogy az első, a hatásmechanizmust feltáró modul a vírus és a betegség modellezésével segíti a fertőzés mechanizmusának jobb megértését, ehhez egy fertőző tulajdonsággal nem rendelkező koronavírus-típus előállítása szükséges.

Az így kapott tudományos eredmények hozzájárulhatnak a hazai vakcinaprogram kialakításához.

A második, diagnosztikai fejlesztési modul élő szervezetben elvégzett kísérlet körülményei között zajlik, amihez az egyetemen elérhető, csúcstechnológiát jelentő képalkotó vizsgálórendszereket alkalmazzák.

Dr. Merkely Béla rektorFotó: Polyák Attila - Origo

A harmadik, terápiás modul pedig a betegség legsúlyosabb következményét, elsősorban a súlyos akut légzészavar szindróma okán kialakuló extrém gyulladásos reakciók főbb okait vizsgálja.

Ennek keretein belül számos, az egyetem laboratóriumában vizsgálat alatt álló vagy már forgalomban lévő, a fenti káros reakciókat gátolni képes gyógyszer vagy gyógyszer-hatóanyag kipróbálása is megtörténik.