Rejtélyes, kupolákra emlékeztető szerkezeteket fedeztek fel a Holdon, a NASA vizsgálná a képződményeket – írja a Futurism.

Az amerikai űrügynökség legújabb célkitűzése azoknak a titokzatos geológiai formáknak a vizsgálata, amiket a tudomány Gruithuisen kupolák néven ismer; a két kőhalmot a feltételezések szerint a szilícium-dioxidban gazdag magma alakította ki.

Az ilyenfajta magma azonban csak földi körülmények között, víz és vulkáni tevékenység jelenlétében jön létre, amelyhez szükség van a tektonikus lemezek mozgására is – márpedig ez nem tapasztalható a Holdon.

A kupolákForrás: NASA

Leszállóegység és holdjármű is vizsgálná a kupolákat

A NASA két műszeregyüttest tervez a Holdra juttatni, közülük az egyik közvetlen közelről vizsgálná a szerkezeteket. Két műszer egy mozdulatlan leszállóegységről, távolról végezne méréseket, három eszköz pedig egy holdjáróra szerelve térképezné fel a kupolákat. Számítások alapján a jármű tíz nap alatt érné el a képződményeket, és kémiai elemzéseket végezne. Az eredmények alapján ki lehetne deríteni, miként is jöttek létre a kupolák.