Milyen alkoholt fogyaszthatok gluténérzékenyként?

alkoholok, gluténérzékenység
Gluténérzékenyek számára tiltólistásak a vodka, whiskey és gin, illetve a felhasználásukkal készült koktélok. Vodka és whiskey készülhet tisztán gluténmentes (GM) alapanyagból is, ám ezeket csak akkor fogyasszuk, ha a gyártó garantálja a gluténmentességet, vagyis jelölten GM termékek. GM diéta mellett is koccinthatunk, ha az alábbi alkoholos italokból választunk: fehér, vörös, rozé borok, pezsgők, gyümölcs- és törkölypálinka, rum, brandy, szaké és tequila.
Vágólapra másolva!
Gluténmentes diéta mellett arra is figyelni kell, hogy milyen alkoholt fogyasztunk. Egyes alkoholok, koktélok ugyanis glutént tartalmaznak. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy mi az, amit kerülni kell, és mivel koccinthatunk gluténérzékenyként.
Vágólapra másolva!

Gluténmentes sör

Az alkoholok között közismert, hogy a sör gabonaalapú, hiszen a „folyékony kenyér" legfontosabb alapanyaga a malátázott árpa vagy búza, zab, vagy akár rozs, kukorica vagy ezek keveréke is. Fontos tudni, hogy habár a felsoroltak közül a zab és a kukorica önmagában gluténmentes, ám a tárolás és a feldolgozás során szennyeződhet, ezért gluténérzékenyeknek kizárólag jelölten gluténmentes sört szabad fogyasztaniuk – hangsúlyozza Drégely Anikó.

A növekvő igényeket kiszolgálva az utóbbi években több gluténmentes sör is megjelent az áruházak mentes részlegének polcain, ezek közül válasszunk gluténérzékenyként.

Glutént tartalmazó alkoholok

Gluténmentesnek akkor nevezhetünk egy élelmiszert, ha a gluténtartalma legfeljebb 20mg/kg. A gabonapárlatok a desztilláció során elérik ezt az értéket, vagyis ezáltal „gluténmentessé" válnak annak ellenére, hogy gabonából készülnek – magyarázza Drégely Anikó. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni az egyéni érzékenység kérdését, vagyis azt, hogy egyéntől függően a szervezet rosszul reagálhat erre a minimális gluténtartalomra is, különösen, ha egy este alatt esetleg több is fogy belőle.

Fentiek miatt gluténérzékenyek számára tiltólistásak a vodka, whiskey és gin, illetve a felhasználásukkal készült koktélok. Vodka és whiskey készülhet tisztán gluténmentes (GM) alapanyagból is, ám ezeket csak akkor fogyasszuk, ha a gyártó garantálja a gluténmentességet, vagyis jelölten GM termékek. Bizonyos alkoholos italok pontos összetevőit pedig nem ismerjük a titkos receptúrák miatt – például gyógynövényes alkoholos italok – ezeket ezért inkább ne fogyasszuk.

Gluténérzékenyek számára tiltólistásak a vodka, whiskey és gin, illetve a felhasználásukkal készült koktélok. Vodka és whiskey készülhet tisztán gluténmentes (GM) alapanyagból is, ám ezeket csak akkor fogyasszuk, ha a gyártó garantálja a gluténmentességet, vagyis jelölten GM termékek. GM diéta mellett is koccinthatunk, ha az alábbi alkoholos italokból választunk: fehér, vörös, rozé borok, pezsgők, gyümölcs- és törkölypálinka, rum, brandy, szaké és tequila. Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/hirek/milyen-alkoholt-fogyaszthatok-glutenerzekenykent

Alkoholok, amiket gluténérzékenyként fogyaszthatunk

Szerencsére bőven akad azért választék a gluténmentes oldalon is, így GM diéta mellett is koccinthatunk, ha az alábbi alkoholos italokból választunk: fehér, vörös, rozé borok, pezsgők, gyümölcs- és törkölypálinka, rum, brandy, szaké és tequila. A felsorolt alapanyagok felhasználásával készült koktélok – például Margarita vagy Mojito - fogyaszthatók gluténmentes diétában is, ám a koktélok kapcsán mindig érdemes az itallapról és pincértől érdeklődni a pontos összetevőkről.
Természetesen a gluténmentesség mellett, alkoholfogyasztás során a mértéket is tartsuk szem előtt!

(Forrás: Budai Allergiaközpont: https://www.allergiakozpont.hu)