Történelmi világrekorddöntésre készül Anglia királynője

II. Erzsébet
Fülöp, Edinburgh hercege és a királynő 2014-ben a Braemar Gathering játékokon
Vágólapra másolva!
II. Erzsébet királynő nem egészen két év múlva megdöntheti az uralkodás történelmi világrekordját; ehhez már csak XIV. Lajos uralkodási idejét kell túllépnie - írta hétfői összeállításában a BBC.
Vágólapra másolva!

A királynő már így is a brit monrchia rekorderének számít

A brit uralkodó hét évtizeddel ezelőtt, 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Fülöp, Edinburgh hercege és a királynő 2014-ben a Braemar Gathering játékokon Forrás: REX Features

II. Erzsébet a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta,

hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban királlyá koronázták, de a 96 esztendős királynő egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő az angol trónon.

Viktória királynő egy egész korszak szimbólumává vált Forrás: Pinterest

Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, Viktória királynő tartotta, aki 1901-ben bekövetkezett haláláig 23 226 napot, 16 órát és 23 percet, vagyis 63 évet, hét hónapot és három napot töltött a brit trónon.

Még két évvel XIV. Lajos vezet II. Erzsébet előtt

II. Erzsébet királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének hetvenedik évfordulóját hivatalosan a múlt héten ünnepelték meg négynapos, rendkívül színpompás és nagyszabású rendezvénysorozattal az Egyesült Királyságban.

Erzsébet még mint királyi hercegnő a második világháború idején Forrás: Pinterest

A platinajubileum azonban egyelőre csak az angol-brit monarchia évezredes történelmében rekord,

a világrekordot XIV. Lajos, Franciaország néhai királya tartja

72 évvel és 110 nappal - igaz, ő négyévesen, II. Erzsébet 26 évesen lett hazája uralkodója.

XIV. Lajos a "Napkirály" portréja 1673-ból. A francia uralkodó számít mindeddig az abszolút rekordernek Forrás: Wikimedia Commons/ Claude Lefèbvre - Les collections du château de Versailles

A BBC brit közszolgálati médiatársaság összeállítása kiemeli, hogy II. Erzsébet királynő hétfőn előzte meg a leghosszabb ideig uralkodók sorában a 2016 októberében elhunyt Bhumibol Aduljadedzst, vagyis IX. Ráma thaiföldi királyt, aki 70 évet és 126 napot töltött a trónon.

II. Erzsébet 1952 óta ül Anglia trónján Forrás: https://www.ft.com/content/14b1f5eb-16a0-3481-b1b5-d83634eb0e61

Ha 2024 májusában, 98 esztendősen is még II. Erzsébet ül az Egyesült Királyság trónján, akkor XIV. Lajos jelenleg érvényes uralkodási rekordját is megdönti.

(Forrás: MTI)