A kihalás szélére sodródott egy ausztrál sziget őshonos erszényesfaja az elvadult macskák és az élőhelyüket pusztító bozóttüzek miatt - figyelmeztetett egy új tanulmány.

Ritka húsevő erszényesek az újabb áldozatok

Az Adelaide-i Egyetem tudósainak pénteken megjelent munkája először bizonyította, hogy az ember által a kontinensre behurcolt és elvadult macskák pusztítják a dél-ausztráliai Kenguru-sziget egérméretű, húsevő erszényeseit.

Az ausztrál bozóttüzek miatt a dunnartok élőhelyének 90 százaléka eltűnt, a megmaradt állományt pedig az elvadult macskák tizedelikForrás: Peter Hammond/Kangaroo Island Land for Wildlife

A dunnartok már akkor a kihalás szélén álltak,

amikor 2019/2020 úgynevezett fekete nyarának bozóttüzei elpusztították élőhelyük 98 százalékát.
A tanulmány társszerzői, Louis Lignereux és Pat Hodgens most arra hívták fel a figyelmet, hogy a macskák tovább taszították a fajt a kihalás felé.

Komoly gondot jelent, hogy a macskák rendkívül hatékony vadászok

A kutatók 86 vadon élő macska gyomortartalmát elemezték 2020 februárja és augusztusa között. A macskákat befogták és elaltatták. Hét macskagyomorban nyolc dunnart maradványait találták meg. Mivel a macska emésztési ideje rövidebb mint 36 óra, ezért az eredmények nagy jelentőségűek - mondták a tudósok.

A házi macskák rendkívül hatékony vadászok, mintegy ezer faj alkotja a potenciális zsákmányukat szemben a nagymacskákkal, amelyeknek átlagosan 100 faj tartozik az étlapjánForrás: MusicFox Fx/Unsplash

"Először sikerült megerősíteni, hogy az elvadult macskák áldozatai közé tartoznak a dunnartok is, és az eredmények azt is mutatják, hogy a macskák hatékony vadászok, mivel alig maradt néhány a kis erszényesekből" - magyarázta Lignereux. Egy márciusban megjelent tanulmány azt találta, hogy a macskák és a rókák összesen 2,6 milliárd állatot - köztük 1,4 milliárd emlőst - ölnek meg évente Ausztráliában.

(Forrás: MTI/Hszinhua)