Szudán visszaköveteli az angoloktól a nemzeti kincseit

omdurmáni csata
Az 1898-ban lezajlott omdurmáni csatában Szudán elvesztette a függetlenségét az angolokkal szemben
Vágólapra másolva!
Számos szudáni múzeumvezetője reméli, hogy az ország visszakapja azokat a felbecsülhetetlen értékű műkincseket és emberi maradványokat, amelyeket brit katonák és gyarmati vezetők vittek el az országból.
Vágólapra másolva!

Szudán nemzeti ügynek tekinti az elrablott relikviák visszaszerzését

A műkincsek között értékes páncélzatok, fegyverek és ruhadarabok találhatók, valamint azoknak a harcosoknak a zászlói, akik 120 évvel ezelőtt ellenálltak a hódító brit erőknek, amelyek megszállták és gyarmatosították Szudánt - írta hétfőn a The Guardian online kiadása.

A híres szudáni piramisk. Az ország gazdag történelmi múlttal rendelkezik Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Mahmoud Hjaj

A visszakért maradványok közül két koponya arról a csatatérről származik, ahol szudáni harcosok megpróbálták megállítani az előrenyomuló brit és egyiptomi hadsereget.

Az 1898-ban lezajlott omdurmáni csatában Szudán elvesztette a függetlenségét az angolokkal szemben Forrás: (c) Defence Academy of the United Kingdom; Supplied by The Public Catalogue Foundation/This image is copyrighted. For further information please read Rights Usage Terms.

Az 1898-as omdurmani csatában a brit parancsnokok fejlettebb tüzérségükkel és korai géppuskáikkal a könnyű fegyverzetű szudáni harcosok ezreit ölték meg.

Kartúmban, Szudán fővárosában különösen fontosnak tartják a csatában elesettek maradványainak hazaszállítását.

"Nagy kampányt kell indítanunk. Ezek az emberek a testvéreink, a hőseink. Leszármazottaiknak itt kell látniuk mindent" - mondta Eglal el-Malik, a régészetért és a múzeumokért felelős szudáni nemzeti hivatal vezetője.

Szudáni törzsi harcos a 19. század végéről Forrás: Wikimedia Commons/ Frank and Frances Carpenter

A gyarmatosító hadjáratok idején a csatatereken megszokott volt, hogy a brit katonák "trófeákat gyűjtöttek",

és most több ezer, Szudánból származó tárgy van brit gyűjteményekben.

A viktoriánus Angliának különösen fontosak voltak ezek a győzelmek, mivel az 1885-ben Kartúmban meggyilkolt Charles Gordon tábornok halálának megbosszulását látták bennük.

Rengeteg műkincset vittek magukkal a gyarmatosítók

A brit gyarmati uralom 1956-ig tartott az országban. A két koponyát Reginald Koettlitz felfedező és Henry Wellcome gyógyszerész-üzletember vitte magával, ma az edinburgh-i Anatómiai Múzeumban találhatók.

Nyugat-európaiak nagy számú emberi maradványt szállítottak el Afrikából. Gyakran áltudományos kutatásokban használták felőket, hogy rasszista elméleteket bizonyítsanak velük Afrika 19. század végi gyarmatosítási láza idején és közvetlenül utána.

Viktória királynő, aki egy egész korszak szimbólumává vált. A viktoriánus kor a gyarmati hódítésok jegyében telt Forrás: Pinterest

Az omdurmani csatával kapcsolatos más tárgyak közül a Durhami Egyetem könyvtárában található egy zászló, amely szudáni harcosoké volt, valamint a Royal Armouriesben őrzött látványos kabát és páncél.

Az Egyesült Királyság sok más múzeumában is láthatók hasonló afrikai tárgyak.

A szudáni illetékesek abban a múzeumban szeretnék majd látni ezeket, amelyet a következő hetekben nyitnak meg Omdurmanban, hogy új szempontból mesélje el, hogyan hódították meg a britek Szudánt.

A szudániak nem tudtak eredményesen szembe szállni a modern harceszközökkel felszerelt brit gyarmatosítókkal Forrás: Wikimedia Commons/Robert Kelley

Egyes tárgyakat már visszaadtak a kelet-afrikai országnak: egy brit család, amelynek felmenői az omdurmani csatamezőről vittek magukkal néhány dolgot,

nemrég juttatta vissza egy szudáni dervisharcos köpenyét.

Régészeti kincsek tömegét vitték el Szudánból, köztük van Augustus római császár egyik mellszobra, amelyet ma a British Múzeum őriz, valamint egy óriási értékű aranyékszer-kollekció, amelyet egy olasz kalandor királyi sírokból lopott el az 1930-as években, jelenleg Németországban találhatók.

(Forrás: MTI)