Régészek egy római szentélyt fedeztek fel az UNESCO Világörökség részét képező római Limes közelében, a hollandiai Gelderlandben. A lelőhelyet először 2021-ben azonosította a Régészeti Önkéntesek Szövetsége (AWN), amelynek a RAAP, egy holland régészeti és kultúrtörténeti tanácsadó és kutatóügynökség régészei eredményeként további ásatásokat folytattak.

A római korban Hollandia déli, Germania Inferior néven ismert része a Római Birodalom része volt. A rómaiak számos várost alapítottak, például Ulpia Noviomagus Batavorumot (a mai Nijmegen) és a Forum Hadrianit (Voorburg), de katonai erődökkel megerősített, kisebb településeket is létrehoztak a Limes Germanicus mentén.
A Herwen-Hemelingben (mai Zevenaar településen) végzett ásatások során a RAAP kutatói feltártak egy római szentélyt, amely bálványokat, domborműveket és festett vakolatokat rejtett. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, az évszázadok során számos templom állt a helyszínen, fogadalmi kövekkel vagy oltárokkal, amelyeket Hercules Magusanusnak (a görög-római Herkules és a Magusanus nevű mitikus hős keveréke), a Jupiter-Serapisnak és a Merkúrnak szenteltek.

A csapat egy nagy kőkutat is talált lépcsővel, valamint a templomok körül égett áldozati gödrök és tüzek bizonyítékait.

Hollandiában még soha nem találtak ilyen teljes komplexumotForrás: RAAP

A HeritageDaily online tudományos portál szerint Hollandiában jól ismertek római szentélyek, de ez az első templom, amelyet a Római Birodalom határán találtak.

Ezt a szentélyt a helyőrségi katonák használhatták, amit az bizonyít, hogy számos pecséttel ellátott tetőcserepet találtak itt, valamint lóhevedereket, páncélrészeket, lándzsákat és lándzsahegyeket. A magas rangú tisztek több tucat fogadalmi köveket emeltek, ahol hálát adhattak egy istenségnek vagy istennőnek.
Hollandiában még soha nem találtak ilyen teljes komplexumot templomépülettel, fogadalmi kövekkel és áldozati maradványokkal ellátott gödrökkel – mutat rá a RAAP sajtóközleménye. – Ráadásul a mészkő szobortöredékek mennyisége példátlan.

A különféle műtárgyakat és leleteket a nijmegeni Het Valkhof Múzeumban állítják ki, és a tervek szerint tovább folytatják a helyszín kutatását.