UFO-észlelések Magyarországon: tucatnyi vadászgép üldözött egy UFO-t Taszár felett

ufo
Vágólapra másolva!
Az UFO-észlelésekről szóló titkosszolgálati levéltárak bizalmas aktáiba az elsők között pillanthatott be Miskolci László ufókutató, és ismerhette meg a korábban főként szájról szájra  terjedő legendák eddig elzárt dokumentációját - írta a Blikk.
Vágólapra másolva!

A dokumentumokból kitűnik, hogy a 60-as 70-es és 80-as években összességében több tucat olyan eset volt, amikor a magyar légierő vadászgépeit riadóztatták ismertelen repülő objektumok megfigyelésére, vagy elfogására - írta a lap.

A pilóták több alkalommal is beszámoltak arról, hogy maguk is látták a repülő tárgyakat. Kiderül például, hogy mekkora pánikot okozott az egyik legjelentősebb hazai katonai repülőtéren, Taszáron 1969-ben egy a kifutó felett váratlanul megjelent repülő tárgy.

Az ott szolgáló J. István meghallgatásakor elmondta:

A taszári repülőtér egyik leszálló pályáján megjelent egy ismeretlen, általunk addig soha nem látott repülő tárgy, amelynek pontos alakját nem tudtuk megadni, mivel a közvetlen közelében, valamilyen fizikai, vagy optikai jelenség csak sejtetni engedte azt

- olvasható az állambiztonsági szervek III/2-es B alosztályának 1969 május 12-én keltezett jegyzőkönyvében.

A 60-as 70-es és 80-as években összességében több tucat olyan eset volt, amikor a magyar légierő vadászgépeit riadóztatták ismertelen repülő objektumok megfigyelésére, vagy elfogására. Forrás:Twitter

A reptér fegyveres őrei 200 méter távolságig megközelítették a tárgyat, a reptér parancsnoksága szigorú parancsot adott, hogy senki ne menjen tovább.

16 darab MiG-21-es küldtek fel, fedélzetükön rakétákkal

- áll a géppel írt jelentésben, amely szerint szovjet vadászgépek is közeledtek. A szerkezet azonban nem várta be ezeket, felemelkedett a beton pályáról 150-200 méteres magasságba. A parancsnok utasította gépeket a jármű üldözésére, és a földre kényszerítésére. Azonban a korong alakú tárgy mindenki szeme láttára rövid idő alatt eltűnt a magasban. A radarok csak pár pillanatig tudták követni.

A jegyzőkönyvet felvevő rendőr őrnagy hozzá írta, hogy

J. István tartott a következményektől, ezért ennél többet nem mert elmondani.

A jelentések között szerepel egy az ország több pontján is dokumentált átrepülés, amelyet a radarok észleltek, ez a 70-es évek közepén történt. - Az ismeretlen tárgy jóval magasabban haladt, mint az utasszállító repülőgépek, és az utólagos kalkulációk szerint mintegy 15-16 ezer kilométeres sebességgel. A magyar radarállomások sorban riadóztatták egymást a levéltári jelentés szerint, ám vadászgépet nem is volt értelme utána küldeni. Az objektum végül az akkori Csehszlovákia légterébe lépett de még a lengyel radarok is érzékelték mielőtt nagy magasságban eltűnt.

További esetekről itt olvashat: Feltárultak a magyar X-Akták