Ilyen napszemüveget válasszunk erős UV-sugárzás idején

napszemüveg
Vágólapra másolva!
A nagyon erős UV-sugárzást már egészen május közepétől tapasztalhatjuk. Sőt, a hónap elején volt olyan nap, amikor az ország szinte egész területén extrém UV-B sugárzásra figyelmeztettek. Normál bőrtípusnál ilyenkor akár 15-20 perc is elég a leégéshez. De ahogy a bőrünket, úgy a szemünket is komolyan megviselheti a probléma. Ezért nem mindegy, hogy milyen napszemüveget vásárolunk.
Vágólapra másolva!

Nem elég, hogy divatos legyen és tükrözze az egyéniségünket, olyan napszemüveget érdemes választani, amelyik teljes biztonsággal ellátja védelmi feladatát. Az UV-sugarak, de különösen az UV-B sugárzás olyan mértékben képes károsítani a szemfelszínt, hogy az idővel különböző szempanaszokat és szembetegségeket idézhet elő. Az alábbi tanácsok betartásával azonban sokat tehetünk szemünk egészségének megóvásáért.

1. Ellenőrizzük a címkét!

Csak 100% UV-A és UV-B vagy UV400 védelemmel ellátott napszemüveget vásároljunk! „A 100 százalékos UV-védelem nélküli napszemüveg viselése valójában komoly egészségügyi kockázatot jelent. Többek között a szürkehályog kialakulásában is jelentős szerepet játszik, hogy egyáltalán nem, vagy nem jó minőségű napszemüveggel védjük a szemünket a nap káros sugaraitól. Az évek során a szemünket ért napégések hatása összeadódik, aminek egy idő után akár makula degeneráció vagy szemhéj környéki rákos bőrelváltozás is a következménye lehet" – figyelmeztet Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

2. A sötétebb napszemüveg nem mindig nyújt nagyobb UV-védelmet!

Ne higgyük azt, hogy minél sötétebb egy napszemüveg lencséje, annál biztonságosabb. A fenti szabály a sötét lencsékre is igaz: csak a 100%-os UV-védelemmel ellátott napszemüveg biztosítja a szükséges biztonságot

3. A méret is számít!

A napszemüvegnek a lehető legnagyobb lencsével kell rendelkeznie, hogy megvédje szemünket a szemből és az oldalról érkező napsugárzástól egyaránt. Szerencsére a nagy keretes szemüvegek az idén különösen divatosak és nagy belőlük a választék. Az extrém nagyméretű szemüvegek biztosítják a legjobb fedést, valamint a port is hatékonyabban tartják távol a szemfelszíntől.

4. A polarizált lencsék csökkentik a tükröződést, de nem blokkolják az UV-sugarakat!

A polarizált lencséket úgy tervezték, hogy csökkentsék a tükröződő felületekről, például vízről vagy utakról visszaverődő tükröződéseket. De jó, ha tisztában vagyunk vele, a polarizáció önmagában nem biztosít UV-védelmet. Ehelyett jobb vizuális élményt nyújt a szabadtéri tevékenységekhez, például vezetéshez, vízi sportokhoz, lovagláshoz, biciklizéshez, túrázáshoz vagy golfozáshoz. Ugyanakkor léteznek UV-blokkoló anyagból készült polarizált lencsék is. Legyünk tehát körültekintőek és ellenőrizzük a polarizált napszemüveg címkéjét, hogy valóban maximális UV-védelmet nyújt-e.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

5. Az ár nem mérvadó!

A napszemüvegnek nem kell drágának lennie ahhoz, hogy biztonságos és hatékony legyen. A lényeg, hogy olyat szerezzük be, amelyen megtalálható az UV400 és a "CE" jelzés (European Conformity), ami biztosítja, hogy a szemüveg lencséi megfelelnek az EU-s biztonsági előírásoknak, átestek a kötelező vizsgálatokon.

+1 tipp

Figyeljünk a sérülésekre! Ha találunk egy jó formájú keretet, amely rendelkezik a megfelelő védelemmel, akkor természetesen nem fogunk minden évben új napszemüveget vásárolni. Érdemes azonban figyelni a lencse állapotára, mert a karcos, sérült lencse sok esetben már nem nyújt megfelelő védelmet, különösen, ha olcsóbb napszemüvegről van szó, amelyen az UV védelmet egy vékony fólia adja. Drágább szemüvegek esetében az UV ellen védelmet jelentő réteg a lencse anyagában van, így egy kisebb karcolás nem okoz problémát, de több sérülés esetén ezt is érdemes cserélni.