A múlt század egyik legfelkavaróbb bűnügye volt Barbara Daly Baekeland meggyilkolása. A gyilkosságot a fia követte el, akit anyja szexuálisan molesztált, mert úgy gondolta, így kigyógyíthatja fiát a homoszexualitásból.

Az 1940-es években Barbara Daly Baekelandnek minden megadatott. A vonzó és sármos Brooks Baekeland felesége volt, akinek nagyapja Leo Baekeland vegyész, a bakelit feltalálója volt. Jelentős társasági ember volt, New York tíz legszebb lánya közé sorolták, és olyan nagyra becsült magazinok modellje volt, mint a Vogue és a Harper's Bazaar.

A pénz és a hatalom csillogó felszíne alatt azonban zűrös múlt és az őrület világa húzódott meg.

Apja 1932-ben, 10 éves korában öngyilkos lett. Balesetnek állította be, hogy a családja igényt tarthasson a biztosítási pénzre. A másik oldalon az anyja néhány évvel a születése előtt idegösszeomlást kapott. Baekeland örökölte anyja labilis idegrendszerét, hajlamos volt a kiszámíthatatlan viselkedésre.

Barbara Daly Baekeland a csecsemő TonyvalForrás: Origo

Brooks Baekeland elismerte, hogy Barbara gyönyörű és magabiztos, de a házasságuk Barbara cselvetésének volt köszönhető. Azt hazudta Brooksnak, hogy terhes és ezért a férfi elvette feleségül. A párnak azután 1946-ban valóban született egy gyermeke. Antony "Tony" Baekeland. Baekelandék csodagyerekként és elbűvölő, bájos kölyökként emlegették Tonyt.

Amikor Tony kamaszkorában bevallotta, hogy meleg, az nem illett bele a szülei által teremtett álomvilágba. Barbara Daly Baekeland kétségbeesetten szerette volna, ha a fia megnősül, ezért eleinte prostituáltakat hozott neki, hogy "kigyógyítsa fiát a homoszexualitásából".

Barbara és Brooks házassága zátonyra futott. Miután a férj viszonyba keveredett Tony egyik osztálytársnőjével és képtelen volt feldolgozni, hogy a fiuk homoszexuális, az 1960-as évek közepén elvált Barbarától.

Barbara Baekeland Tonyval Londonba költözött. A köztük lévő kapcsolat ekkor vált igazán bizarrá. Baekeland gondolatait teljesen a fia szexuális irányultsága kötötte le. Amikor a fiú más nőkkel való összeboronálása nem működött, elhatározta, hogy maga veszi kézbe a dolgot.

Barbara Daly és Tony BaekelandForrás: YouTube

Barbara Daly Baekeland sógornője így emlékezett vissza Barbara szavaira: Tudod, át tudnám segíteni Tonyt a homoszexualitásán, csak be kellene vinni az ágyamba.

A mérgező légkörű, vérfertőző háztartásban Tonyn egyre erősebben kezdtek mutatkozni a mentális betegség jelei. 1972-ben azután nem bírta tovább. Állítólag egy konyhakéssel támadt az anyjára, aki el tudott menekülni a támadás elől. Baekeland nem tett feljelentést, de Tony elment pszichiáterhez.

A pszichiáter annyira megijedt az ülésüktől, hogy felkereste Baekelandet, és figyelmeztette, hogy a fia esetleg megpróbálja megölni őt. Az anya azonban nem vette komolyan a tanácsot.

Csaknem három héttel később, 1972. november 17-én Tony Baekeland pontosan azt tette, amire pszichiátere előre felhívta a figyelmet. Londoni lakosztályukban szíven szúrta Barbarát. Az ügy egyik nyomozója azt állította, hogy amikor a segítség megérkezett, Tony egyáltalán nem volt tudatában a történteknek. Éppen kínai ételt rendelt telefonon.

Az esetet követően Tony intenzív kezelés alatt állt egy szigorúan őrzött pszichiátriai kórházban. A családja státuszával együtt járó befolyásos barátok segítségének köszönhetően 1980. július 21-én szabadult. Szabadulása után a nagymamája New York-i lakásába költözött. Alig egy hét ottélés után megkísérelte megismételni az édesanyján elkövetett tettét, és késsel megszúrta a nagymamáját is. A nő szerencsére túlélte a támadást, Tony Baekeland pedig gyilkossági kísérletért került a Rikers börtönbe.

Jelenet a Savage Grace című filmbőlForrás: AFP

A bírósági tárgyalás napján Tony Baekelandet holtan találták a börtöncellájában, egy műanyag zacskóval a fején. Öngyilkosságot követett el.

Később Barbara Daly Baekeland és a fia viharos kapcsolatát a Kegyetlen báj (Savage Grace) című filmben dolgozták fel.