Csökkenti az IQ-t ez a népszerű ital

ital, alkohol, koktél
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Az alkoholfogyasztás negatív hatással van az IQ-ra – állapították meg tudósok.
Vágólapra másolva!

A kutatás megállapítása szerint a gyakrabban tivornyázók intelligenciaszintje alacsonyabb volt, míg az alkoholost italokat kerülők szignifikánsan magasabb IQ-val rendelkeztek – szemlézi a publikációt a Psyblog portál.

A fenti megállapítások egy olyan tanulmányból származnak, amely 1969 és 1971 között 49 321 katonai szolgálatra besorozott svéd férfit vizsgált. A résztvevőknek IQ-teszteket kellett kitölteniük, majd vallaniuk kellett alkoholfogyasztási szokásaikról.

Minél alacsonyabb volt az alanyok IQ-ja, annál többet ittak, és annál valószínűbb volt, hogy tivornyázni fognak. A tanulmányból ugyanakkor nem derül ki pontosan, hogy az IQ hogyan függ össze az alkoholfogyasztással.

Valószínű azonban, hogy az alacsonyabb IQ alacsonyabb társadalmi státusszal és érzelmi problémákkal függ össze, amelyek magasabb alkoholfogyasztást eredményeznek.

- összegezték az eredményeket a kutatók, akik szerint a magasabb IQ-val rendelkező emberek általában egészségesebbek.

Illusztráció Forrás: Pixabay

A téma egyébként eléggé megosztó a szakemberek körében; míg számos korábbi tanulmány a fentiekhez hasonló megállapításokra jutott, addig egyes kutatások szerint pont a magasabb IQ-val rendelkezők isznak több alkoholt.