Miért lát az emberek zöme növekvő fekete lyukat ezen a képen?

Tágul a képen lévő fekete lyuk vagy mégse?
Vágólapra másolva!
Egy vadonatúj optikai illúzió az emberek többségében azt az érzést kelti, hogy egy álló kép középpontjában lévő sötét "fekete lyuk" régió gyorsan tágul, mintha a megfigyelő a „lyuk" felé mozogna.
Vágólapra másolva!

Az illúzió egy nagy fekete ellipszisből áll, amelyet egy sötét glória vesz körül egy kisebb fekete ellipszisekkel teli fehér háttéren. Jellemzően, ahogy az ember a képet bámulja, a sötét ellipszis régió néhány másodpercig úgy tűnik, mintha kifelé tágulna, ezért is kapta a konstrukció a "táguló lyuk" becenevet.

Egy új tanulmányban a kutatók megállapították, hogy az optikai illúziót szemlélő 50 résztvevő 86%-a számolt be arról, hogy látja a táguló sötétséget. A csapat gyanúja szerint az illúzió az agy változó fényszintek érzékelésén alapul.

Tágul a képen lévő fekete lyuk vagy mégse? Forrás: Frontiers in Human Neuroscience

„A táguló lyuk egy rendkívül dinamikus illúzió" - mondta Bruno Laeng vezető kutató, a norvégiai Oslói Egyetem pszichológusa egy közleményben. Az illúzió becsapja az agyat, hogy olyan fényerősség-változást lát, ami valójában nincs is ott, "mintha a megfigyelő egy lyuk vagy alagút irányába tartana előre" - tette hozzá Laeng.