Kiderült, mely hónapokban a legmagasabb a vetélés esélye

terhesség, baba, várandósság
Vágólapra másolva!
A nyári hónapokban magasabb lehet a vetélés kockázata - derült ki egy 2013 és 2020 között az Egyesült Államokban végzett tanulmányból. A nyolchetes terhesség előtt bekövetkező vetélés kockázata 44 százalékkal magasabbnak bizonyult augusztus végén, mint február végén.
Vágólapra másolva!

Az Epidemiology című folyóiratban közzétett publikáció a Pregnancy Study Online (PRESTO) nevű online tanulmány adatait vette górcső alá. A PRESTO termékenységi kezelés nélkül teherbe esni próbáló nőket vizsgált. A résztvevők 21 és 45 év közöttiek voltak, és a közösségi médiában közzétett hirdetések segítségével toborozták őket.

2013 júniusa és 2020 augusztusa között 12 197 személy jelentkezett és töltötte ki a vizsgálat első kérdőívét. A résztvevők ezután 12 hónapon keresztül kéthavonta ún. nyomon követési kérdőíveket kaptak, amelyekben terhességük aktuális állapotáról kellett nyilatkozniuk.

Ezen időszak alatt 6104 résztvevő jelentette, hogy teherbe esett. Közülük aztán 1188-an számoltak be vetélésről (a résztvevők 19,5 százaléka), amelynek medián terhességi ideje hat hét volt.

A vetélések száma júniusban, júliusban és augusztusban volt a legmagasabb.

Az adatok alapján a nyolchetes terhesség előtti vetélés kockázata augusztus közepén érte el a csúcspontját. Ez a tendencia nem volt megfigyelhető a nyolc hétnél hosszabb terhességeknél, bár a vetélés kockázata bármely terhességi időszakban még mindig körülbelül 31 százalékkal magasabb volt augusztus végén, mint február végén.

Forrás: Pixabay

A tanulmány szerzői elismerik, hogy a vizsgálatnak több korlátja is van, az egyik ilyen, hogy nem vették figyelembe a terhességgel összefüggő kromoszóma rendellenességeket. Mivel nem vettek vizeletmintákat napi rendszerességgel, néhány korai vetélés nem került rögzítésre.

A kutatók most azt vizsgálják, pontosan mi okozhatja a nyári vetélések számának megugrását.