Az anyajegy levételénél számos kérdést kell megválaszolni, de a legfontosabbak a biztonságra, az egészségre vonatkoznak. Az egészség megőrzéséhez pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni a korai felismerés és kezelés jelentőségét. Mindezeket tekintetbe véve dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze az anyajegy eltávolításának legfontosabb szempontjaira hívta fel a figyelmet.

Ezek a legfontosabb kérdések az anyajegy eltávolítás kapcsán

Amikor szóba kerül egy anyajegy eltávolítása, sok kérdés merülhet fel, amelyeket az orvosnak és a páciensnek együtt kell végiggondolnia:

• Mi az indoka az anyajegylevételnek: kizárólag esztétikai okból szeretne tőle megszabadulni a páciens, esetleg olyan helyen van, ahol könnyen megsérülhet vagy az anyajegyszűrésen felmerült a rosszindulatúság gyanúja?

• Ha eltávolításra kerül a sor, milyen módszerrel fog az történni: sebészi, szikével történő vagy lézeres kimetszéssel?

• Készül-e szövettan az eltávolított képletből?

• Mennyi idő alatt gyógyul a seb?

• Történhet-e nyáron az eltávolítás?

- Ez utóbbi kérdésre adott válasz sok másik kérdést is megválaszol: ha rosszindulatúság gyanúja miatt van szükség az eltávolításra, akkor azt a lehető leggyorsabban meg kell tenni, akár nyáron is. Szövettan minden esetben készül, bármilyen okból is történik az eltávolítás, és ezt legkönnyebben a szikével történő sebészi kimetszés után lehet megtenni, bár lézeres eltávolítás után sem teljesen lehetetlen. Ha azonban esztétikai oka van a levételnek, azzal érdemes megvárni az őszi-téli hónapokat. Ennek főként az az oka, hogy friss hegeknél az egyik legfontosabb szabály a fényvédelem. Az a legoptimálisabb, ha a heg területét legalább fél évig nem éri nap, különösen a fedetlen testrészek esetében. Mindez pedig a sebgyógyulás miatt fontos – ismerteti dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze.

- Bőrrák gyanúja esetén tehát nem szabad halogatni az anyajegy eltávolítást, azt a legsürgősebben, akár nyáron is el kell végezni. Ha azonban a kimetszésnél a lehető legesztétikusabb végeredményre törekszünk, és a páciens is figyel magára a sebgyógyulás hónapjai alatt, nyári műtétek esetén is elérhető a gond nélküli sebgyógyulás, és a lehető legdiszkrétebb heg– hangsúlyozza Medgyesy doktor.Forrás: https://www.anyajegyszurokozpont.hu/hirek/megvarjam-e-az-anyajegylevetellel-az-oszt

A sebgyógyulást elő lehet segíteni

Amennyiben nyáron szükséges az anyajegy eltávolítás, nyilván nehezebb megoldani a megfelelő fényvédelmet, de mindenképpen erre kell törekedni. Ideális esetben ruhával kellene fedni a sebhelyet, de legalábbis kerülni kell a direkt napsütést. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a sebes felületet kevéssé kellene mozgatni, de ez nyilván nagyon nehezen kivitelezhető. Persze arra azért nyáron is lehet törekedni, hogy a páciens óvja, védje a heget. Ennek része az is, hogy a varratszedésig ne érje víz a heget, és szándékosan ne is végezzen a páciens izzasztó tevékenységeket, bár a természetes izzadás nyáron elkerülhetetlen.
Azzal azonban minden évszakban elősegíthető a sebgyógyulást és csökkenthető a feszüléssel járó kellemetlenség, ha a varratok eltávolítása után körömvirág-, aloe vera- vagy más gyulladáscsökkentő készítménnyel rendszeresen kezeljük a területet.
- Bőrrák gyanúja esetén tehát nem szabad halogatni az anyajegy eltávolítást, azt a legsürgősebben, akár nyáron is el kell végezni. Ha azonban a kimetszésnél a lehető legesztétikusabb végeredményre törekszünk, és a páciens is figyel magára a sebgyógyulás hónapjai alatt, nyári műtétek esetén is elérhető a gond nélküli sebgyógyulás, és a lehető legdiszkrétebb heg– hangsúlyozza Medgyesy doktor.

(Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)