Hat hét alatt megháromszorozták súlyukat a Fővárosi Állat- és Növénykertben cseperedő pusztai macskák.

Csak a budapesti állatkert rendelkezik ezzel a ritka ázsiai macskafajjal

Az állatkerti gondozók és állatorvosok csütörtökön ismét kézbe vették a pusztai macskákat, hogy ellenőrizzék a gyarapodásukat. Mind a hat kiscica szépen fejlődik, a legutóbbi kézbevétel óta súlyuk háromszorosára nőtt - olvasható az intézmény MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A manul néven is ismert ázsiai macskaféle a hazai állatkertek közül csak Budapesten látható.

Mivel ritkulóban lévő fajról van szó, állatkerti szaporítását nemzetközi tenyészprogram hangolja össze, ennek részese a Budapesti Állatkert is - áll a közleményben.

A pusztai macska ma már védelemre szoruló fajForrás: Wikimedia Commons

Mint kiemelik, a Fővárosi Állatkertben látható sokféle kisállat közül a hat hete bemutatkozott pusztaimacska-kölykök különösen sok látogatót vonzanak. Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.

A pusztai macska vagy manul Belső-Ázsia őshonos macskaféléjeForrás: Wikimedia Commons

A hat kölyök, egy nőstény és öt hím, március 23-án született,

de az első hónapokban nem sokat lehetett látni belőlük,

hiszen az anyaállatnak, kölykeivel együtt teljes nyugalomra volt szüksége. A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából.

Már névvel is rendelkeznek a pusztai kiscicák

Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük. Május közepén a hat testvér közül a legkisebb 598 grammot, a legnagyobb pedig 770 grammot nyomott, mostanra viszont a súlyuk 1,8-2,4 kilogrammra nőtt. A kölykök nevet is kaptak, azt a névadási gyakorlatot követve, ami a Fővárosi Állatkert más macskaféléinél, például a szintén kölyköket nevelő perzsa leopárdokál is szokás.

Az egyik pusztai macskakölyökForrás: Budapesti Zoo

Eszerint az egy alomban született kölykök azonos kezdőbetűvel kapnak nevet: az első alom esetében "A" betűseket, a másodiknál "B" betűseket és így tovább.

Az állatkerti pusztai macskánál "A" betűvel kezdődő neveket kerestek a jövevényeknek,

méghozzá olyanokat, amelyek Ázsia belső területein, a pusztai macskák őshazájában használatosak. Az egyetlen nőstény manulkölyök az Altana nevet kapta, öt fivérének pedig Aldan, Algyr, Arkas, Aysen és Aytas lett a neve.

(Forrás: MTI)