Július elsején pénteken, halálos kimenetelű cápatámadás történt a népszerű vörös-tengeri egyiptomi nyaralóvárosban, Hurghadán. A végzetes incidens a parthoz egészen közel, a strand határát jelző bólyasoron belül történt, sokak szeme láttára. Az eddigi és még egyelőre meg nem erősített információk szerint egy röviduszonyú makócápa számlájára írható a halálos kimenetelű baleset.

Közvetlenül a part közelében érte támadás az áldozatot

Egyiptom egyik legnépszerűbb tengerparti nyaralóhelyén, a Vörös-tenger partján fekvő Hurghadában július elsején pénteken, halálos kimenetelű cápatámadás ért egy osztrák állampolgárságú nőt. A baleset Sahl Hasheesh egyik strandján történt. A helyi hatóságok egyelőre három napra lezárták Hasheesh és Makadi térségét, és az érintett területen megtiltották a szonrkelezést, a légzőkészülékes merülést illetve a vízbe menetelt.

Légzőkészülékes búvárok Hurghada vizein, a Makadi Bay térségébenForrás: Elter Tamás

A korlátozást csak a baleset körülményeinek kivizsgálása után fogják feloldani. Az áldozat, egy osztrák nő, búvármaszkkal, légzőcsővel és uszonyokkal felszerelkezve úszkált a parthoz egészen közeli sekély vízben.

A sznorkelezés nagyon népszerű elfoglaltság a Vörös-tengerenForrás: Bollubás Brigitta/Liliom Tours Ltd.

A lentebb beágyazott videón jól látható, hogy a hölgy jóval a strand határát jelző bólyasoron belül úszott a felszínen, amikor bekövetkezett a támadás.

A mólón álldogáló emberek – akiket szabályosan sokkolt az incidens – kötelet próbáltak dobni a saját vérében úszó, sikoltozó áldozatnak. Az eddigi információk szerint az áldozatot a lábán és az egyik karján érték sérülések.

A nőt kórházba szállították, de a súlyos vérveszteség miatt az életmentő beavatkozás sem tudta már megmenteni az életét.

Az egyik helyi egyiptomi szakember szerint röviduszonyú makócápa (Isurus oxyrhincus) támadt az áldozatra. Ez az információ annyiból számít érdekesnek, hogy a nyílttengeri életmódot folytató makócápára kevésbé jellemző, hogy kiússzon az egészen sekély partközeli vizekbe.

A röviduszonyú makó (Isurus oxyrhincus) honos faj a Vörös-tengerbenForrás: wikimedia.com

A mostani sajnálatos esetet megelőzően utoljára 2018 augusztusában történt halálos kimenetelű cápatámadás Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán, Marsa Shagra mellett. Az áldozatot, egy 43 éves cseh férfit - aki egyedül úszkált a zátony leszakadása felett-, tigriscápa-támadás érte. A harapások miatt a bal lábát és a jobb karját elvesztő áldozat a súlyos vérveszteség miatt azonnal szörnyethalt.

A cápatámadások szempontjából a Vörös-tenger alacsony kockázatú térségnek számít

A Vörös-tengerből 45 honos cápafajt ismer a tudomány. A cápatámadások szempontjából a Vörös-tenger a cápás incidenseket statisztikailag feldolgozó adatbank, a Floridai Természettudományi Múzeumban működő International Shark Attack File (ISAF) nyilvántartása szerint az alacsonyabb kockázatú régiókhoz sorolható.

A kristálytiszta vízű trópusi Vörös-tenger a búvárturizmu kedvelt célpontjaForrás: timsimages.uk/Tim Gurney

A vörös-tengeri őshonos fajok közül az ismert támadási esettanulmányok alapján az óceáni fehérfoltú cápa ( Carcharhinus longimanus), a tigriscápa (Galeocerdo cuvier), és a röviduszonyú makó (Isurus oxyrhincus) jelentik a legmagasabb kockázatot. Rajtuk kívül még a selyemcápa (Carcharhinus falciformis) valamint a nagy pörölycápa (Sphyrna mokarran) számít potenciálisan veszélyes fajnak, bár az előbbi a nyílttengeri életmódja, utóbbi pedig az extrém ritkasága miatt gyakorlatban nem jelent komoly veszélyt a fürdőzők számára.

Az óceáni fehérfoltú cápák számlájára írható az elmúlt tíz évben hét, a Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán történt támadásForrás: Cultura Creative/K2/Ken Kiefer 2

Az ISAF nyilvántartása szerint az elmúlt több mint száz évben összesen 22 nem provokált cápatámadás történt Egyiptom vörös-tengeri vizein.

Ezzel a számmal Egyiptom a harmadik helyen áll az afrikai kontinensen történt regisztrált cápatámadások sorában;

a Dél-afrikai Köztársaság 259, és Reunion 47 esetszáma után. A 12 halálos kimenetelű incidens zömét óceáni fehérfoltú cápa okozta (hat eset), második helyen a tigriscápa áll (három eset), a harmadik pedig a röviduszonyú makó kettő esettel.

A 2010 decemberében Sharm el Sheikhnél halálos kimenetelű incidenst okozó, kifogott makócápaForrás: EPA

Ha bebizonyosodik, hogy a július elsejei támadás is makócápa számlájára írható, akkor az eddigi tigriscápa és a makótámadások száma egyenlővé válik. Annak, hogy valakit a vörös-tengeri nyaralása során cápatámadás érjen, matematikailag szinte nulla az esélye, ám ennek ellenére mégis tekintsük át, hogyan tudjuk minimálisra csökkenteni egy mégoly valószínűtlen potenciális agresszió kockázatát.

A csíkos hátú tigriscápa (Galeocerdo cuvier) a trópusi és szubtrópusi vizek lakójaForrás: Elter Tamás

Tudományos tény, hogy az ember,

mivel nem része a tengeri táplálékláncnak, egyetlen cápafaj számára sem jelent természetes zsákmányt.

A cápatámadások esettanulmányai azt mutatják, hogy a sérüléssel, vagy még ritkábban halállal végződő agressziók hátterében nagyon gyakran az áldozat részéről tanúsított magatartás vagy más egyéb olyan provokáló körülmény érhető tetten, ami szerepet játszott a baleset bekövetkezésében.

Ritkán ugyan, de esetenként a légzőkészülékes búvárokat is érheti cápatámadásForrás: YouTube

Legtöbbször az áldozatok nincsenek is tisztában azzal, hogy gyakran maguk provokálnak ki egy-egy támadási szituációt. Ezért is fontos számba venni, melyek azok a fontosabb körülmények, amelyek adott helyzetben provokáló tényezővé válhatnak.

Néhány praktikus tanács a rizikó csökkentésére

Az emberre potenciálisan veszélyes fajok zsákmányolási aktivitása a napfelkelte utáni órákban, illetve késő délután a legintenzívebb. Ezért kora reggel, vagy napnyugta környékén olyan partszakaszokon, ahol előfordulhatnak a kockázatot jelentő fajok is,

soha ne ússzunk be egyedül mélyen a vízbe.

Fontos megjegyezni, hogy a cápák sokkal nagyobb érdeklődést tanúsítanak a magányosan úszó emberrel szemben, a csoportok közelében jóval óvatosabbak, és többnyire odébb is állnak.

Évente átlagosan 60-100 nem provokált cápatámadás történik a világtengeren, a halálos áldozatok száma átlagban 5-10 fő ( a kép grafikai illusztráció)Forrás: Origo

Kerüljük a vízbemenetelt halászhajók, vagy horgászcsónakok, valamint kikötők közelében.

A hajókról vagy csónakokról vízbe kerülő halmaradványok ugyanis szintén felkelthetik egy-egy esetleg arra portyázó cápa érdeklődését. Tudni kell, hogy e tengeri ragadozók érzékszervei rendkívül fejlettek, a szaglásuk, a látásuk sokkal jobb mint az emberé, és olyan speciális érzékelési formákkal is rendelkeznek, amivel mi emberek nem.

A makócápa orrán látszó pórusok az úgynevezett Lorenzini-ampullák, amelyek speciális érzékelőszervekForrás: Ralph Heinemann

Ugyancsak kerülni kell a vízbemenetelt vérző vagy friss sérüléssel,

ha pedig a vízben sérülnénk meg, mert például megvágjuk a talpunkat, vagy a testünket meghorzsolják a sziklák vagy a korallok, okosabb, ha elhagyjuk a vizet.

Sznorkelezők a Vörös-tengeren, Hurghada partjainálForrás: Bollubás Brigitta/Liliom Tours Ltd.

Kerüljük a rikító, élénk színű fürdőruha viselését,

különösen a pink, vagy világossárga illetve a neonzöld színű ruhadarabok kerülendők. Ezek az élénk színek ugyanis több cápafaj, így köztük a fokozottan veszélyes tigriscápa érdeklődését is felkelthetik.(A cápák színérzékelése ugyanis a kék a zöld és a sárga különböző tartományaiban a legerősebb.) Ugyancsak kerülendő a csillogó tárgyak, ékszerek, vagy ezüstösen csillogó fémszíjjal rendelkező órák, láncok viselése is. Ha a vízbe megyünk, ezeket inkább vessük le.

A selyemcápa szintén a nyílt vizeket kedvelő pelágikus faj, ami ugyancsak honos a Vörös-tengerben, és potenciálisan veszélyesnek számítForrás: Wikimedia Commons

Soha ne vizeljünk a vízbe!

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a vizelet néhány potenciálisan veszélyes cápafaj számára erősebb ingert jelent még a vérnél is, mivel a vizeletben rendkívül magas a pozitív töltésű nátriumionok aránya, amit a cápák egy speciális, a mikrofeszültségű mezők érzékelésre alkalmas rendkívül kifinomult szervükkel, az úgynevezett Lorenzini-ampullákkal érzékelnek.

Egy röviduszonyú makó. A cápáknak rendkívül fejlettek az érzékszerveikForrás: Elter Tamás

Soha ne paskoljuk erősen a vizet, és ne rúgkapáljunk. Ússzunk mindig nyugodt, egyenletes tempóban. A víz paskolása ugyanis olyan szabálytalan ampiltudójú lökéshullámokat kelt, amit a cápák ugyancsak egy speciális érzékszervükkel, az oldalvonal-rendszerükkel igen nagy távolságból is megéreznek. Mivel a szabálytalan lökéshullámok a sebesülten vergődő halak által keltett lökéshullámokhoz hasonlók, ezért a ragadozót a könnyű zsákmányra emlékezteti.

Mi a teendő akkor, ha cápa bukkan fel a közvetlen közelünkben?

Soha ne essünk pánikba, őrizzük meg a nyugalmunkat! Semmiféleképpen se próbáljunk meg erőteljes kar és lábcsapásokkal, a ragadozónak hátat fordítva, pánikszerűen elúszni. Legyünk tisztában azzal, hogy a cápa még az ilyen esetek több mint 90 százalékában is csupán kíváncsiskodik, a pánikszerű menekülés viszont kiválthatja belőle a támadó reflexet.

A homoki tigriscápa (Carcharias taurus) félelmetes kinézete ellenére is békésen viselkedő fajForrás: Elter Tamás

Tudatosan lassan és mélyen vegyük a levegőt, ez ugyanis jó módszer a stressz csökkentéséhez. Álljunk meg, lebegjünk függőlegesen, és mindig forduljunk az állat irányába. Célszerű, ha búvármaszkot, vagy üveglencsés úszószemüveget viselünk ( ez amúgy is védi a szemünket a csípős sós víztől, és lehetővé teszi, hogy gyönyörködjünk a színpompás tengeri élővilágban), mert ennek segítségével megfigyelhetjük a környezetünket.

Mindig tartsuk fenn a szemkontaktust!

Ha nyugodtan viselkedünk, a cápa egyszerűen odébb fog állni. Ha többen vagyunk a vízben, zárjunk össze szorosan. Ha túl közel úszna hozzánk a ragadozó erőteljesen kiáltsunk a vízbe. ( Az ordítás olyan erős lökéshullámokat kelt, amit a cápa úgy érzékel, mint a hirtelen mennydörgést, és ez megriaszthatja, menekülésre késztetheti.) Lassan és a szemkontaktust fenntartva hátráljunk, és ha a ragadozó elúszott, nyugodt tempózással ússzunk ki a partra, vagy vissza a hajóhoz.

A cápák többsége csak kíváncsiskodik, és miután szemrevételezte az embert, odébb állForrás: hemis.fr/Dirscherl Reinhard

Végső esetben, ha a cápa agresszívan viselkedik, ököllel sújtsunk erőteljesen az orrára, vagy a testére. A legfontosabb, hogy semmilyen körülmények között se essünk pánikba.
Annak, hogy cápatámadás érjen bennünket a Vörös-tengeren, matematikailag körülbelül annyi az esélye, mint hogy megnyerjük az ötös lottót. Tehát nyaraljunk önfeledten Egyiptomban!