Végre feltárhatják Artúr király sírjának titkát

Artúr király köve
Artúr király feltételezett köve
Vágólapra másolva!
A Manchesteri Egyetem régészeiből álló csapat feltárja az úgynevezett Artúr sírkövet, a legendás Artúr királyhoz köthető sírt. Az úgynevezett Artúr köve (Arthur's Stone) egy neolitikus kamrás kősír, amely egy dombon található, ahonnan az Arany-völgyre (Golden-walley) és a Wye-völgyre nyílik kilátás az angliai Herefordshire-ben.
Vágólapra másolva!

A belső kamrából mára csak a nagyobb kövek maradtak meg, amelyeket egy halomban helyeztek el, és amely eredeti mérete és alakja továbbra is rejtély a tudósok számára.

A kamra összesen kilenc függőleges kőből áll, a tetején egy hatalmas, a becslések szerint egy több mint 25 tonnás zárókővel.

A helyszín már az időszámításunk előtt 3700-2700 között, valamint a Krisztus után a 13. század óta kapcsolódik Artúr királyhoz. Az uralkodó (angolosan Arthur, latinosan Artus) briton király, aki – amennyiben létező személy volt – az 5. század végén, illetve a 6. század elején (körülbelül 496–537) uralkodott.

A legenda szerint Artúr egy óriást győzött le a helyszínen, aki a földre esésekor hagyott nyomot az úgynevezett Quoit-kőben.

Más mítoszok viszont azt állítják, hogy a sír Artúr egyik nagy csatájának a jelzőköve, de arról is szólnak, hogy a köveket maga Artúr hagyta ott, amikor letérdelt imádkozni. A legfrissebb kutatások alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a Narnia Krónikáit jegyző író, CS Lewis is az Artúr-kőre (vagy más néven Artúr kövére) hivatkozva írt arról a helyről, ahol Aslant, az oroszlánt feláldozták a történet szerint.

Legendák sokasága lengi körül Artúr mítoszát Forrás: Wikimedia Commons

Az English Heritage és a Manchesteri Egyetem közös projektjének részeként a régészek először távolítják el a gyepet, hogy feltárják a rétegeket, hogy rögzítsék a régészeti maradványokat.

A kutatók az emlékműtől délre végeztek ásatásokat, amelyek feltárták, hogy az Artúr köve eredetileg egy délnyugati mezőbe nyúlhatott, és egy lekerekített végű, alacsony gyepsánc formáját öltötte.

– mondta Ginny Slade, az English Heritage önkéntes menedzsere a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Artúr király feltételezett köve Forrás: TripAdvisor

Hozzátette: remélik, hogy a legújabb ásatások során olyan régészeti maradványokat tárnak fel, amelyek ugyanabból a régióból és a hasonló műemlékekből származnak, mint például a hiányos csontvázmaradványok, kovakő szerszámok, nyílhegyek és kerámiák. Ez a szakemberek szerint új betekintést adhat a sírépítés folyamatába, de lehetővé teheti a csapat számára azt is, hogy jobban megértsék és feltárják Artúr-kövének eredeti méretét, alakját és feltételezett titkait.