Újabb halálos cápatámadás történt Egyiptom vörös-tengeri partvidékén. Ezúttal egy román állampolgárságú nő halt meg.

Ahogy azt az Origo is megírta, az egyiptomi hatóságok már szombaton lezárták az ország vörös-tengeri partvidékének egy szakaszát, miután pénteken egy cápa megtámadott és megölt egy osztrák nőt szintén Hurghada közelében, Szahl Hasis településnél. A második támadás körülbelül 600 méterrel arrébb történt, szintén pénteken.

Sky News szerint az áldozat egy negyvenes éveiben járó román állampolgárságú nő volt. Azt sem tudni, hogy ugyanannak a tengeri ragadozónak a számlájára írható-e mindkét támadás. A helyi média szerint makócápára gyanakodnak, ami akár négyméteresre is megnőhet. Egy makócápa 590 kilogramm súlyt is elérhet, és óránként 70 kilométeres sebességgel képes úszni.

Egy makócápa (Illusztráció)Forrás: Science Photo Library via AFP/SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sciepro/Science Photo Library

A környezetvédelmi minisztérium vizsgálatot indított az incidensek ügyében. A helyi sajtó szerint az érintett partszakaszokon betiltottak mindenféle "tengeri tevékenységet", ideértve a halászatot is.

A cápatámadások az utóbbi években viszonylag ritkák voltak Egyiptom vörös-tengeri partvidékén. 2020-ban egy fiatal ukrán fiú a karját, egy egyiptomi idegenvezető pedig a lábát vesztette el egy cápatámadásban. 2010-ben cápatámadás ölt meg egy európai turistát, és további cápatámadásokban sérült meg több turista a Hurghadával szemben fekvő Sarm es-Sejknél.