A Rényi Intézet nagyszabású emlékkonferenciát szervezett 2022. június 20–24. között névadója Rényi Alfréd születésének századik évfordulója alkalmából. A Covid-járvány miatt egy évvel elhalasztott rendezvénynek az MTA székháza adott otthont. A program kiváló lehetőséget biztosított a hazai és nemzetközi matematikusközösség számára a matematika és alkalmazásai legújabb eredményeinek megvitatására és új együttműködések kialakítására. - számol be Szomolányi Márta a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet ügyvezető igazgatója a Rényi Intézet honlapján.


Rényi Alfréd (1921–1970), a 20. századi magyar matematika meghatározó alakja, a róla elnevezett világhírű Rényi Intézet alapítója igazi iskolateremtő egyéniség volt. Ő alapozta meg a modern magyar valószínűségszámítást, amely azóta folyamatosan a nemzetközi élvonalba tartozik.

Tudományos munkássága lefedi a matematika valamennyi ágát: fontos eredményeket ért el a számelmélet, a kombinatorika, a valószínűségszámítás, az információelmélet, a káoszelmélet és a statisztika területein is.

Mindmáig meghatározó, mély összefüggéseket tárt fel ezen első látásra függetlennek tűnő területek között, ami számos fontos alkalmazási lehetőséghez vezetett.

 

A Rényi Intézet nagyszabású emlékkonferenciát szervezett 2022. június 20–24. között névadója Rényi Alfréd születésének századik évfordulója alkalmából. A Covid-járvány miatt egy évvel elhalasztott rendezvénynek az MTA székháza adott otthont. Fotó: Szilágyi GergelyForrás: https://www.renyi.hu/hu/hir/renyi-alfred-szuletesenek-100-evforduloja-alkalmabol-nagyszabasu-konferenciat-tartottak-az-mta-szekhazaban-v2

Rényi szellemiségét tükrözve a konferencia programja rendkívül széles spektrumban mutatta be a matematika és különféle alkalmazásai legmélyebb, leginkább aktuális kérdéseit és eredményeit. A délelőtti plenáris előadásokat délután párhuzamos szekciók követték, az előadók mindegyike a nemzetközi kutatói közösség kiemelkedő egyénisége. A konferenciát két Fields-érmes matematikus – Wendelin Werner és Martin Hairer – előadása koronázza meg.

Martin Hairer. A konferenciát két Fields-érmes matematikus – Wendelin Werner és Martin Hairer – előadása koronázza meg.Forrás: https://www.renyi.hu/hu/hir/renyi-alfred-szuletesenek-100-evforduloja-alkalmabol-nagyszabasu-konferenciat-tartottak-az-mta-szekhazaban-v2

A rendezvényen a klasszikus matematika legrelevánsabb kérdései mellett olyan interdiszciplináris jellegű kutatások is hangsúlyos szerepet kaptak, amelyek csak a közelmúltban, jóval Rényi Alfréd halála után váltak önálló diszciplínákká, a matematikus mégis hozzájárult megalapozásukhoz.

 

Érdemes megemlíteni például az egyre növekvő jelentőségű adatbányászatot, a nanotechnológiában is fontos szerepet betöltő kvantuminformáció-elméletet vagy a hálózatelméletet, amely korunkban kiemelten fontos struktúrák és jelenségek, például az internet, a járványterjedés vagy a közösségi média matematikai leírását adja.

 

Szomolányi Márta a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet ügyvezető igazgatója. Fotó: Szilágyi GergelyForrás:https://www.renyi.hu/hu/hir/renyi-alfred-szuletesenek-100-evforduloja-alkalmabol-nagyszabasu-konferenciat-tartottak-az-mta-szekhazaban-v2

A matematikai élet legismertebb alakjai mellett számos fiatal kutató és doktorandusz, összesen mintegy 160 matematikus vett részt a konferencián. A rendezvény kiváló lehetőséget biztosított a matematika fejlődéséhez elengedhetetlen személyes interakciókra, új kutatási együttműködések kialakítására. A szervezők számítanak arra, hogy az így létrejött kapcsolatok jelentős hatással lesznek a magyar és a nemzetközi matematikai kutatások további fejlődésére.

(Forrás: Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet: https://www.renyi.hu)