Három új "egzotikus részecskét" sikerült megfigyelni a svájci nagy hadronütköztetőben (LHC), amelyben háromévnyi szünet után kedden végezték az első kísérletet.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) genfi létesítményében a világegyetem fizikai törvényszerűségeit vizsgáló kísérleteket indították újra.

Az LHC 27 kilométeres föld alatti gyűrűjében több évig tartó fejlesztésekkel javították a gyorsító és a hozzá kapcsolódó detektorok teljesítményét. Mike Lamont, a CERN technológiai vezetője szerint a fejlesztésnek köszönhetően megnyílt az út az új felfedezések előtt.

A kutatók egyebek mellett az apró részecskék keletkezési és bomlási folyamatai által létrehozott anyagról és antianyagról, valamint a sötét anyagról akarnak többet megtudni. A keddi kísérletben a kutatóknak egy új pentakvarkot és egy tetrakvark párt sikerült felfedeznie. A megfigyelt három új egzotikus részecske abban segíthet a fizikusoknak, hogy jobban megértsék, hogyan kötődnek össze a kvarkok összetett részecskévé.

Az LHCForrás: Wikimedia Commons

A kvarkok olyan elemi részecskék, amelyek általában kettes-hármas csoportokban egyesülve hadronokat képeznek, például protonokat és neutronokat, amelyek az atommagot alkotják.
A CERN tíz évvel ezelőtt nagy áttörést jelenthetett be a Higgs-bozon felfedezésével; a szubatomi részecske központi helyet foglal el az úgynevezett standard modellben, ami megmagyarázza a részecskefizika alapjait.

A CERN tudósai üdvözölték, hogy kedden zökkenőmentesen kezdődött a várhatóan csaknem négy évig tartó "3. futás". 2008-as debütálása óta ez a harmadik alkalom, hogy az LHC ütköztetéseket végez.