Csak hétvégén ér rá mozogni? Van egy jó hírünk

edzés, futás, testmozgás
A testmozgás újabb előnyére mutattak rá a kutatók
Vágólapra másolva!
A hatalmas mennyiségű adatot összegyűjtő és elemző tudósoknak köszönhetően egyre többet tudunk a testmozgásról és arról, hogy az milyen jót is tesz az egészségnek. Az is világos, hogy melyik az optimális napszak az edzésre, milyen gyakran kell mozogni és milyen intenzitásra érdemes törekedni. Ezek természetesen csak ajánlások, amelyek leginkább azt mutatják meg, hogy a legtöbb ember számára mi működik a legjobban. A legújabb tanulmány most azonban kifejezetten a hétvégi testmozgásra fókuszált.
Vágólapra másolva!


El kell érni az ajánlott fizikai aktivitási szintet

A témában végzett kutatások érdekes és hasznos tényeket árulhatnak el például arról, hogy mennyi testmozgás szükséges ahhoz, ha valaki ellensúlyozni szeretné az egész napos ülőmunkát, vagy éppen súlykontrollra törekszik.

Ezek a tanulmányok olyan eredményeket is mutatnak, amelyekből tanulhatunk és megpróbálhatjuk alkalmazni a saját életünkben.

Ám a legtöbb embernek a testmozgással kapcsolatos egyik legnagyobb problémája egyszerű: mégpedig az, hogy alig talál rá hétközben időt. Most ezen a téren is vannak jó hírei a tudósoknak.

A JAMA Internal Medicine tudományos szaklapban publikált, új nemzetközi tanulmányban a kutatók több mint 350 ezer amerikai ember közegészségügyi adatait elemezték, amelyeket a National Health Interview Survey (NHIS) 1997 és 2013 között gyűjtöttek össze. Az adatok átfésülésével a csapatnak egyetlen kérdése merült fel.

A testmozgás újabb előnyére mutattak rá a kutatók Forrás: Pixabay

– vetette fel Mauricio dos Santos, a brazil São Paulo Szövetségi Egyetem testmozgás-fiziológiai kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak, aki a tanulmány első szerzője. – Másként fogalmazva a „hétvégi harcosok" is elegendőt mozognak vagy jobb, ha a fizikai aktivitást három vagy több rendszeres edzésre osszuk a héten?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020-as, a fizikai aktivitásra és az ülő viselkedésre vonatkozó irányelvei előírják, hogy a felnőtteknek hetente 150-300 perc közepes intenzitású testmozgást, vagy hetente 75-150 perc erőteljes intenzitású testmozgást (vagy ezzel egyenértékű kombinációt) kell végezniük.

Csekély különbségeket találtak

A tanulmányok korábban a „hétvégi harcos" egészségügyi előnyeivel foglalkoztak, továbbra is tisztázatlan maradt, hogy

a heti egy vagy két edzést miként hasonlítható össze a gyakoribb fizikai aktivitással, különösen a halálozás kockázatának csökkentése szempontjából.

Dos Santosnak és társainak köszönhetően most egyértelműbb választ kaptunk. Miután összehasonlították azokat a kohorszba tartozókat, akik hetente végezték a mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitás ajánlott szintjét, a kutatók nagyon csekély különbséget találtak a „hétvégi harcosok" és a rendszeresebb testmozgást végző résztvevők között.

A rendszeres testmozgás is más és más hangsúlyt kap hétközben és hétvégén Forrás: pexels.com

– írják tanulmányukban a szerzők. – Ez arra utalhat, hogy ha ugyanannyi fizikai tevékenységet végeznek, annak több napra osztása vagy kevesebb napra való koncentrálása nem befolyásolja a halálozási eredményeket.

A szakemberek szerint tehát az a legfontosabb dolog, hogy minden héten próbáljuk meg elérni az ajánlott aktivitási szintet, mert ekkor lehet a legvilágosabban érezni a testmozgás jótékony hatásait.