Kiderült, hogy ki lehetett egykor az univerzum titokzatos ura

Palmüra
A görög Palmüra városnév az eredeti arámi Tadmor név fordítása, amelynek jelentése "pálmafa"
Vágólapra másolva!
A mai Szíriában található az ősi Palmüra városa, ahol a kutatók egy rejtélyes feliratot találtak, amely egy ismeretlen istenről ír, akinek kiléte régóta ejti zavarba a tudósokat. Egy régész azonban most kijelentette, hogy megoldotta az ügyet.
Vágólapra másolva!

Palmüra az ókori Szíria egyik fontos városa volt, amely egy oázisban, Damaszkusztól 215 kilométerre északkeletre és az Eufrátesztől 120 kilométerre délnyugatra helyezkedik el. Évezredek óta létezett és mintegy 2000 évvel ezelőtt is virágzott, mint kereskedelmi központ, amely összekötötte a Római Birodalmat az ázsiai kereskedelmi útvonalakkal, például a Selyemúttal.

– írja a Science in Poland, a lengyel kormány által működtetett híroldal, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Számos ilyen felirat körülbelül 2000 éves múltra tekint vissza.

Ennek a rejtélynek a megfejtése érdekében Aleksandra Kubiak-Schneider, a lengyel Wrocławi Egyetem posztdoktori kutatója összehasonlította a palmürai feliratokat a Krisztus előtt I. évezredből származó, Mezopotámiában talált feliratokkal.

A görög Palmüra városnév az eredeti arámi Tadmor név fordítása, amelynek jelentése "pálmafa" Forrás: Pinterest

Felfedezte, hogy a Mezopotámiában imádott isteneket is hasonló néven emlegetik, mint a névtelen palmürai istent.

Bel-Mardukot, Babilon legfelsőbb istenét például szintén „irgalmasnak" titulálták, míg a „világ ura" kifejezést – a „világegyetem urához" hasonló címet – néha Baalshaminra is használták.

– mutatott rá Kubiak-Schneider. – Úgy tűnik, az emberek az istenségek nevét nem a tisztelet jeleként említették.

Hozzátette: amikor az emberek isteni beavatkozásra hivatkozva írták a feliratokat, valószínűleg nem mindig egy adott istenhez fordultak, hanem bármely istenhez, aki feltételzhetően meghallgathatta az imáikat.

A tudományos közösség most megvitatja a felvetett hipotézist, de többen egyetértenek azzal, hogy a névtelen istenség valószínűleg több istenségre utalhat.

Az új kutatás eredményeit a közelmúltban publikálták egy e-könyvben.