A déli barázdás bálnákat nagy számban fedezték fel újra az Antarktiszon

bálna, Antarktisz
Egy úszó bálna az Elefánt-sziget közelében, az Antarktiszon.
Vágólapra másolva!
Légi felmérés legfeljebb 150 barázdás bálnából álló csoportokat talált táplálkozni az Antarktisz közelében, mely annak jele, hogy a populáció visszaugrott, mióta 1976-ban betiltották vadászatukat. - írja a New Scientist magazin.
Vágólapra másolva!

Először látták barázdás bálnák nagy csoportjait az Antarktiszon, mióta egy kereskedelmi bálnavadászati moratórium hatályba lépett 1986-ban.

A barázdás bálna a második legnagyobb bálnafaj a világon, átlagosan 22 méter hosszú és 70 tonna.

Számuk drámaian csökken az Antarktiszon a 20 században, mivel olajukért vadászták őket.

A barázdás bálna vadászat be van tiltva a déli féltekén 1976 óta. Azóta anekdotaszerű bálnaészlelések történtek az Antarktisz körül, de számuk jelentős felmérése nem történt.

Helena Herr a Hamburgi Egyetem munkatársa az antarktiszi Weddel-tengerhez utazott 2018-ban a Polarstern jégtörőn.

A kutatók 2018 áprilisa és 2019 márciusa közt helikopterrel felmérték az óceán 3.251 kilométernyi részét. A csapat 100 úszó bálnacsoportot számlált, amelyek legfeljebb 4 bálnából álltak, és 8 legfeljebb 150 együtt táplálkozó bálnából álló szokatlanul nagy csoportot.

Egy úszó bálna az Elefánt-sziget közelében, az Antarktiszon. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2327741-southern-fin-whales-have-recovered-to-large-numbers-in-the-antarctic/

„Igazán szeretem nézni a bálnákat a levegőből, mert látványos ilyen közel lenni hozzájuk és hallani őket. Szeretem azt is, amikor a víz az arcomra fröccsen – olyan érzés mintha köztük lenne az ember és csatlakozna hozzájuk a táplálkozási őrületükbe." – mondja Herr.

Herr és kollégái úgy becslik, hogy összesen közel 8.000 barázdás bálna van a területen.

Azt mondja, hogy e bálnák felépülése végülis jó hír. „ De nem kellene elfelejtenünk, hogy a klímaváltozás továbbra is fenyegetés és,, hogy biztosítanunk kell, hogy ez a történet folytatódik." – mondja.

(Forrás: New Scientist: https://www.newscientist.com)