Halak hullottak az égből Indiában

hal eső
A haleső ritka, de nagyon is ismert jelenség
Vágólapra másolva!
Égből hulló halakról érkeztek jelentések az indiai Telanganából. A Meteorológiai Szolgálat is bajban volt, akik heves esőzést jósoltak aznapra. Az ABP, egy indiai hindi nyelvű ingyenes televíziós hírcsatorna jelentése szerint a telanganai Jagtial város lakói tapasztalhatták meg ezt a nagyon ritka „állati esőjelenséget", amikor szó szerint halak hullottak az égből.
Vágólapra másolva!

Az Interneten több helyen is megosztott videón jól látható a városra hulló halak egy része, amelyek közül az egyik még mindig mozog. Az indiai régiót ebben az időszakban pusztító időjárás jellemzi, ami árvizeket és heves esőzéseket jelent.

Míg az égből hulló állatok gyakran a szóviccek tárgyát képezik, maga a jelenség – bár rendkívül ritka – megfelelő körülmények között mégis megtörténhet.

– mondta a Met Office brit meteorológiai szolgálat szóvivője az IFLScience online tudományos portálnak.

De vajon mi történik pontosan az ehhez hasonló, állati esők során? A tudósok szerint egyszerűen arról van szó, hogy ezek az állatok rossz helyen vannak rossz időben. Röviden: törmelék, vagy jelen esetben kis halak vagy békák a zivatarok kialakulása során gyakran kerülnek be a felfelé mozgó áramlásokba. Bár a szakemberek szerint ennek

különösen erős felfelé áramlásnak kell lennie egy folyó felett vagy a tenger közelében ahhoz, hogy bármilyen halat vagy békát legyen képes szállítani. Ám jól dokumentált, hogy a dolog megtörténhet.

A haleső ritka, de nagyon is ismert jelenség Forrás: aswphotos134 / Alex Coan / IFLScience / Shutterstock.com

Hasonló jelenséget jegyeztek fel Texasban is a 2021-es év végén, miközben Texarkana városa a tengeri záporokkal küzdött. Tapasztalataikat a legnagyobb közösségi oldalon osztották meg, a következő szavakkal:

2021 minden trükköt bevetett... beleértve azt is, hogy ma Texarkanában hal esik az égből... Bár ez ritka, de előfordul..."

Az állati eső jelensége azonban nem kizárólag a halakra vonatkozik: a Kongresszusi Könyvtár (LOC) szerint hasonló dokumentáció készült az égből hulló békákról is. Ahogy arra a kötet rámutat, a vízimádó kétéltűek a halakhoz hasonlóan kis méretűek, így az erős széllökések képesek a levegőbe emelni őket, hogy ott és víztölcsérhez „csatlakozzanak".