Rejtélyes albínó, púpos bálna teteme sodródott partra - videóval

Migaloo, fehér bálna
Migaloo-t 1991-ben látták először, kutatók szerint ő az egyetlen élő pigmenthiányos bálna
Vágólapra másolva!
A szakértők megerősítették, hogy az Ausztrália második legnépesebb államának tengerpartjára kimosódott fehér bálna teteme nem Migaloo, a világ egyetlen albínó púpos bálnájaként számon tartott állat. Ez azonban újabb kérdéseket vetett fel tudományos körökben a pigmenthiányos bálnákkal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Egy albínó bálna tetemére bukkantak a héten az ausztrál Victoria állam távol-keleti részén, Mallacoota egyik tengerpartján. A jeleség óriási aggodalmat keltett, hiszen mindenki úgy vélte, hogy a képeken a világ egyetlen albínó púpos bálnája látható.

Migaloo-t 1991-ben látták először a Byron-öbölnél, és kutatók eddig úgy gondolták, hogy ő az egyetlen élő pigmenthiányos bálna.

A különleges bálnát Ausztrália partjainál csak néhány alkalommal sikerült megörökíteni.

Az ausztrál Victoria állam környezetvédelmi tisztviselői szerint a halott bálnáról készült képek bizonyítják, hogy nem az nem Migaloo, a világ egyetlen, eddig ismert albínó púpos bálnája.

– mondta Peter Brick, a DEWLP munkatársa az AAP hírügynökségnek, amit a The Guardian online portál idéz. – A különleges és az emberek által nagyra becsült Migaloo pedig hím bálna.

Hozzátette: két év telt el azóta, hogy Migaloo-t utoljára észlelték, akit különös módon neveztek el: a bennszülöttek használják a „migaloo" szót a fehér emberre.

Migaloo-t 1991-ben látták először, kutatók szerint ő az egyetlen élő pigmenthiányos bálna Forrás: REX/Jenny Dean

Vanessa Pirotta, a Macquarie Egyetem vadvilágkutatója szerint az ilyen hosszú, megfigyelés nélküli időszakok nem ritkák a bálnák esetében.

Azt is hangsúlyozta, hogy a partra sodródott bálnáról készült fényképek megtekintése után az is előfordulhat, hogy a tudósok megállapítják róla, hogy nem is fehér bálna, hanem csak egy „átlagos" hosszúszárnyú emlős, amely az időjárási hatások miatt elvesztette a pigmentációját, miután elpusztult. A szakemberek korábban genetikai mintákat is vettek Migaloo-tól, ami azt jelenti, hogy bármilyen maradványt meg tudnak vizsgálni és beazonosítani.

– magyarázta Dr. Pirotta. – Fontos, hogy a bálnát most alapos elemzés alá vessük annak megállapítására, hogy megtudjuk, vajon hogyan pusztult el.

A rejtélyt tehát még nem oldották meg, hiszen új kérdések merültek fel: hol van Migaloo és vajon mi történhetett ezzel a partra mosódott állattal?"