Délnyugat-Európa nagy része lángokban áll

erdőtűz
A Gironde megyei tűzoltóság (SDIS 33) által közreadott képen füstszűrő maszkban dolgozik egy tűzoltó a sűrű füstben a délnyugat-franciaországi Landira település közelében
Vágólapra másolva!
A tűzoltók egész hétvégén a Délnyugat-Európát végigsöprő erdőtüzek megfékezésével küzdöttek, ám a hőhullám tovább tombol. Nagy-Britanniában eközben hőmérsékleti rekordok dőlhetnek meg.
Vágólapra másolva!

A Franciaországban, Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban tomboló lángok több ezer kilométernyi földet pusztítottak el, és több ezer lakost és nyaralót kényszerítettek menekülésre. Ez már a második hőhullám, amely „elnyeli" Délnyugat-Európa egyes részeit. A tudósok az éghajlatváltozást okolják, és a szélsőséges időjárás gyakoribb és intenzívebb epizódjait jósolják, mint például hőhullámok és szárazság.

A spanyol hatóságok mintegy 20 erdőtűzről számoltak be, amelyek továbbra is tombolnak az ország különböző részein, déltől Galíciáig a távoli északnyugaton, ahol a lángok körülbelül 4500 hektárnyi földet pusztítottak el.

A múlt hét óta a tüzekben már többen meghaltak.

Franciaországban is romlott a helyzet a délnyugati Gironde régióban, ahol tűzoltók küzdenek az erdőtüzek megfékezéséért, amelyek kedd óta csaknem 11 ezer hektárt emésztettek fel. A franciaországi erdőtüzek miatt több mint 16 ezer embert – lakosok és turisták együtt – kellett kimenekíteni.

A Gironde megyei tűzoltóság (SDIS 33) által közreadott képen füstszűrő maszkban dolgozik egy tűzoltó a sűrű füstben a délnyugat-franciaországi Landira település közelében Forrás: MTI/AP/SDIS 33/-

A kitelepítettek számára hét sürgősségi menedékhelyet állítottak fel.

A francia belügyminisztérium bejelentette, hogy további három tűzoltórepülőt, 200 tűzoltót és további teherautókat küld. A délkeleti Lyon városában található történelmi kórház kápolnája, a Grand Hotel Dieu vasárnapon menedéket kínált a turistáknak.

– mondta Juan Manuel Moreno regionális vezető az Agence France-Presse-nek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A lángok pénteken keletkeztek a Mijas-hegységben, a déli parti Málagából, ami azóta mintegy 3000 ember evakuálását eredményezte. Körülbelül 2000 ember térhetett haza azóta.

Portugáliában a hőmérséklet enyhe csökkenése ellenére szinte az egész ország fokozott riadókészültségben maradt az erdőtüzek miatt, miután csütörtökön elérte a júliusi rekordnak számító 47 Celsius-fokot.

Portugáliában a tüzek ketten meghaltak, körülbelül 60-an megsérültek, és 12-15 ezer hektárnyi terület pusztult el.

A térségben hat napja pusztító két erdőtűz miatt eddig több mint 14 ezer embert kellett biztonságba vinni. A széllökések által szított lángok 10,5 ezer hektár földet perzseltek fel Forrás: MTI/EPA/SDIS 33/-

Az Egyesült Királyságban az időjárási hivatal első ízben adott ki „piros" figyelmeztetést a rendkívüli hőség miatt, figyelmeztetve az „életveszélyre". A meteorológiai szolgálat szerint Dél-Angliában a hőmérséklet most először haladta meg a 40 Celsius-fokot, ami miatt egyes iskolák a héten zárva maradnak.

A négynapos hollandiai felvonulás szervezői a rendkívüli hőség miatt lemondták a kedden kezdődő tömegrendezvény első napját.