Indiában már kihaltak a gepárdok, ezért Namíbiától kapnak újakat

gepárd, zsákmány, préda
A zsákmányállat is átélheti a poszttraumás stressz állapotát
Vágólapra másolva!
A délnyugat-afrikai Namíbiától kap gepárdokat India, hogy újra meghonosíthassa területén a világ leggyorsabb szárazföldi állatát, amely 70 éve hivatalosan is kihaltnak számít a dél-ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

Egy Újdelhiben szerdán aláírt egyezmény alapján a jövő hónapban nyolc gepárd érkezik Namíbiából Madhja Prades államba, ahol a zsákmányállatokban és tágas füves térségekben bővelkedő Kuno-Palpur Nemzeti Parkot jelölték ki kísérleti terepként a ragadozó újrahonosításához.

A gepárdok újbóli elterjesztésén 2020 óta fáradoznak Indiában, azóta, hogy a legfelsőbb bíróság engedélyezte afrikai gepárdok betelepítését kísérleti jelleggel "egy gondosan kiválasztott helyre".

A namíbiai gepárdok érkezését Bhupendar Yadav környezetvédelmi miniszter jelentette be Twitter-üzenetben, hangsúlyozva, hogy az újrahonosítás hozzájárul a helyi lakosság életkörülményeinek javításához az ökoturizmus hosszú távú fellendítése révén.

India tárgyalásokat folytat gepárdok importjáról a Dél-afrikai Köztársasággal is.

A vadon élő gepárdok számát napjainkban már csak hétezerre becsülik, majdnem mind Afrikában él, csak Iránban található egy kicsiny, 50 fősre tehető populáció Forrás: Flickr

Ez lesz a világon az első alkalom, hogy egy nagytestű húsevőt egyik kontinensről a másikra telepítenek át fajmegőrzés céljából. A 20. század elején még mintegy 100 ezer gepárd élt Afrikában, a Közel-Keleten és Indiában.

A vadon élő gepárdok számát napjainkban már csak hétezerre becsülik, majdnem mind Afrikában él, csak Iránban található egy kicsiny, 50 fősre tehető populáció.

A gepárd az egyetlen nagyobb emlős, amely kihalt Indiában az ország 75 évvel ezelőtti függetlenné válása óta. A környezetvédelmi minisztérium már korábban is kérelmezte az engedélyt az újrahonosításra, de a legfelsőbb bíróság 2013-ban még elutasító határozatot hozott arra hivatkozva, hogy egyetlen tudományos kutatás sem ajánlja az újrahonosítást.

A gepárdkérdés élénk vita tárgyát képezi az indiai szakemberek körében,

akiknek egy része attól tart, hogy az újrahonosítására tett erőfeszítések más veszélyeztetett állatok védelmétől vonnak el erőforrásokat, míg az ellentábor a kihalás fenyegette gepárd hosszú távú fennmaradásának egyik lehetőségét látja újbóli indiai elterjesztésében.

Noha a gepárd akár 120 kilométeres óránkénti sebességre is képes, a leggyengébbnek számít a nagymacskák között, és a nála erősebb ragadozók (oroszlánok, párducok) által ritkán lakott, tágas térségekre van szüksége a fennmaradáshoz, hogy neki is jusson elegendő élelem.

(MTI/AFP)