A bukóablakok rendkívül veszélyesek a macskákra

macska
Cirmike és Mamó.
Vágólapra másolva!
Ebben a nagy melegben a lakótelepi lakásokból, emeletes házakból valamiért, feltehetőleg a meleg miatt megzavarodnak és kiugranak a macskák. Egyre gyakrabban előfordul ebben a hőségben. – hívja fel a figyelmet dr. Varga József a Család Utcai KIsállatrendelő vezető állatorvosa közösségi oldalán. 
Vágólapra másolva!

Ebben a nagy melegben a lakótelepi lakásokból, emeletes házakból valamiért, feltehetőleg a meleg miatt megzavarodnak és kiugranak a macskák. Egyre gyakrabban előfordul ebben a hőségben. Hasonló okból menekülnének a lakásból, de nem figyelmesek és elbénázzák a bukóablakon való kiugrást és abba a V alakú részbe ott oldalt, két oldalt a bukóablaknál becsúszik valamijük. Óriási tragédia, ha későn vesszük észre. Ha a nyakuk csúszik be, akkor jobban járnak, mert megfulladnak viszonylag gyorsan. De ha a hátsó testfelük csúszik be, és pár órával később veszi észre a gazdi, hogy a teljes hátsó traktust elszorította a bukóablak a macskának.

Nagyon sok esetben az egész hátsó testfél elszorul, órákig kínlódnak és lényegében az egész elszorított rész elhal. Borzalmas, szörnyű, fájdalmas, kínlódó tragédia. – hangsúlyozza Varga doktor.

Cirmike és Mamó. Forrás: Szomor Anikó

Tessék figyelni a bukóablakokra,, hogy ne legyenek úgy nyitva hagyva, hogy a cicák kiugorhassanak rajta. Még akkor sem jó, hogyha kívülről például le van zárva macskabizto szúnyoghálóval, mert odáig kiugrik a macska és a szúnyoghálón fogja kaparni véresre a karmait.

Bukóablak nem jó, figyeljenek, mert a cicákra veszélyes!

Forrás: Szomor Anikó

A másik nagyon fontos dolog, amire Varga doktor felhívja a figyelmet a cicák chipezése.

Chipezzük be a cicákat, mert simán kiugranak az emeletről, a lakótelepi házakban , és ha leugrik a cica, sose lesz meg, ha nincs benne chip. Ehhez tartozik az, hogy próbáljuk a balkonokat cicabiztossá tenni.

A lakáscicáknál a stresszt nagyon jól tudjuk csökkenteni, hogy ha az ablakra macskabiztos fém szúnyoghálót teszünk, vagy macskahálót teszünk a balkonokra és a nyarat így sokkal jobban, kellemesebben viselik, meg egyébként stresszmentesebb az életük, mert tudnak nézelődni és le tudják foglalni magukat, mintha a négy fal között rodeóznak össze-vissza.

Varga doktor arra kéri a gazdikat, hogy ha van cicájuk, legyen chipezve. Kutyájuk máshogy már nem lehet, mert kötelező réges rég óta. Egyébként az állatorvosok el sem láthatják a chipezetlen kutyát. Nem adhatnak neki veszettség elleni oltást se, csak a chippel együtt.

A macskáknál ez törvénybe nem hozható, mert nem lehet a macskát egy portához odarendelni, mert azt mondja az egyszeri ember:"Kérem szépen, ez a cica nem is az enyém, csak a ház sarkánál etetem." - magyarázza dr. Varga József.
Tehát emiatt nem lehet a macskák chipezését törvénybe foglalni.

Forrás: Szomor Anikó

De az állatkák érdekében, az állatvédelem érdekében, arra kéri Varga doktor a gazdikat, hogy ha cicájuk van, még akkor is, ha lakásmacska, chipeztessék be, mert kiugorhat, megrémülhet, elszaladhat, az ajtó sarka nyílik, kiugrik, elmegy.

Soha az életben nem lesz meg a családi kedvencünk és barátunk, családtagunk. Minden cica legyen bechipezve!

(Forrás: Csalűd Utcai Kisállatrendelő: https://www.allatpatika.hu/)