Ijesztő tengeri ördög kapta be a búvár karját - videó

horgászhal
Az atlanti ördöghal (vagy európai horgászhal) nem volt hajlandó elengedni a búvár karját
Vágólapra másolva!
A tengeri ördögként is emlegetett európai horgászhal a félelmetes ábrázatával a horrorfilmek világát idéz fel. Az akár a két méteres hosszúságot is elérő és fenéklakó életmódot folytató horgászhallal egy kagylókat gyűjtő búvárnak gyűlt meg a baja, akinek gyűjtögetés közben kapta be a bal alkarját az észrevétlenül megbúvó falánk ragadozó.
Vágólapra másolva!

Csak percekig tartó küzdelem árán sikerült kiszabadítani a búvár karját

Furcsa, és több mint kellemetlen kalandban volt része annak az orosz búvárnak, aki a Kóla-félsziget vizein óriás fésűs kagylókat (Pecten maximus) gyűjtögetett. Az étkezési ínyencségnek számító kagylók a finom üledékes tengeraljzaton élnek, félig beásva magukat a homokba.

Az óriás fésűskagyló (Pecten maximus) népszerű étkezési kagylónak számít Forrás: Wikimedia Commons/Manfred Heyde

Ugyanez az élőhelye a horrorisztikus kinézetű európai horgászhalnak (Lophius piscatorius) is, amely tökéletes mimikrijének köszönhetően szinte láthatatlan módon képes beleolvadni a környezetébe. A búvár miközben a gyűjtőszákjába rakosgatta a kagylókat, nem vette észre a meglapuló horgászhalat,

amely bekapta a búvár bal alkarját, és nem volt hajlandó azt elereszteni.

Az atlanti ördöghal (vagy európai horgászhal) nem volt hajlandó elengedni a búvár karját Forrás: YouTube

A makacs ragadozótól már csak a felszínen, és több percig tartó keserves beavatkozás árán tudtak megszabadulni, ahogyan az a lentebb beágyazott videón is látható.

Az európai horgászhal rendkívül széles és lapos szájában apró de tűhegyes fogak ülnek, amelyek a búvár szárazruháját is átszúrták. A félelmetes ábrázatú hal akkora erővel szorította a búvár alkarját, hogy azt csak percekig tartó küzdelem árán sikerült szétfeszíteni, és kiszabadítani a pórul járt kagylóhalász végtagját.

Időnként még tengeri madarakat is elnyel a falánk ördöghal

Az európai horgászhal (vagy atlanti ördöghal) a horgászhalalakúak rendjébe (Lophiiformes) és azon belül a horgászhalfélék családjába (Lophiidae) tartozó rendkívül jellegzetes megjelenésű ragadozó halfaj.

A pórul járt búvár karját csak percekig tartó beavatkozás árán sikerült kiszabadítani az ördöghal állkapcsai közül Forrás: Eliza Mail/Chris Murphy

A kifejlett példányok teljes testhossza általában nem haladja meg az egy métert,

de egy-egy méretesebb egyed elérheti akár a kétméteres hosszúságot,

és a 40 kilogrammos testtömeget is. Az atlanti ördöghal fenéklakó életmódot folytat. Testének színe illetve mintázata képes tökéletesen felvenni környezetének mintázatát, így csaknem láthatatlanul beleolvad a környezetébe. Falánk ragadozó, amelynek különféle halak alkotják a zsákmányát.

A bizarr kinézetű ördöghal (Lophius piscatorius) hatalmasra tátható szájjal rendelkezik Forrás: Wikimedia Commons/Meocrisis

Az orrán lévő módosult hátúszósugarat hosszú nyélként képes mozgatni, amelynek a végén egy apró, zászlószerű bőrképlet található. Az aljzaton meglapuló és a környezetébe beolvadó hal ezt lengeti, és ha ez a „csali" odavonz egy kisebb halat, hatalmasra tátott szájával szabályosan beszippantja a mit sem sejtő zsákmányt.

Az atlanti ördöghal szinte tökéletesen beleolvad a környezetébe Forrás: Wikimedia Commons/Fernando Losada Rodríguez -

Azt is megfigyelték, hogy időnként lassú, felfelé tartó úszással megközelíti a felszínt,

hogy a vízre leszálló madarakat a lábuknál vagy a fejüknél megfogva elragadja.

Az európai horgászhal állkapcsában apró, de erős és hegyes, befelé hajló fogak ülnek, amelyek segítségével képes biztosan fogva tartani a megragadott zsákmányát.

Az atlanti ördöghal szájában visszafelé hajló tűhegyes fogak ülnek Forrás: Wikimedia Commons/Jean-Pierre Bazard

Az európai horgászhal az északkelet-atlanti térségben Izlandig és Észak-Norvégiáig terjedt el, de előfordul a Földközi-, és a Fekete-tengerben is. Nem számít veszélyeztetett fajnak, és nincs különösebb kereskedelmi értéke sem.