Négyszáz éves hajót találtak egy észak-német folyó fenekén

hajóroncs
Tizenegy méteres mélységben bukkantak rá a négyszáz éves hajóroncsra
Vágólapra másolva!
Négyszáz éves kereskedelmi hajóra bukkantak búvárok az észak-németországi Trave folyó fenekén, rakterében több mint 150 hordóval - jelentette be kedden Lübeck város önkormányzata.
Vágólapra másolva!

Léket kaphatott Lübeck felé tartva

Az első feltételezések szerint a hajó Lübeckbe tartott, amikor léket kapott és elsüllyedt a folyón. A 11 méteres mélységben fekvő, mintegy 20 méter hosszú és nyolc méter széles hajó egy része belesüppedt az üledékbe.

Tizenegy méteres mélységben bukkantak rá a négyszáz éves hajóroncsra Forrás: News in Germany

Ennek ellenére a búvároknak sikerült megállapítaniuk,

hogy a rakterében legalább másfélszáz hordót szállított,

és az első mintavételek alapján a rakománynak legalább egy része égetett mész volt. A közlemény szerint ez a legrégibb bizonyíték a fontos építőanyagnak számító égetett mésszel folytatott kereskedelemre.

Medervizsgálat közben bukkantak rá az egykori Hanza-hajóra

A Hanza-vidék királynője, Lübeck immár rendelkezik egy igazi Hanza-hajóval is - lelkendezett közleményében a lübecki városi tanács. Jan Lindenau polgármester szerint a "látványos lelet" újabb mozaikdarabkával egészíti ki a város gazdaság- és kereskedelemtörténetét.

Lübeck, a híres Hanza-város látképe az 1493-as nürnbergi krónikában Forrás: Wikimedia Commons

Az 1600-as évekből származó hajóra rutinszerű hajózhatósági medervizsgálat közben bukkantak a schleswig-holsteini folyóban. A roncs kiemelését az év végére tervezik.

(Forrás: MTI/dpa)