Egy fokozottan védett rovar váratlan előkerülése a Kisalföldön keleti rablópille

keleti rablópille, Libelloides macaroinus
A keleti rablópille (Libelloides macaroinus) több helyről valószínűleg kipusztult, illetve egyes élőhelyein jelentősen megritkult.
Vágólapra másolva!
A pontomediterrán elterjedésű fokozottan védett keleti rablópille (Libelloides macaronius) hazánkban a Dunántúli-, és Északi-középhegységek délies száraz, és a félszáraz sziklai és pusztai gyepekből, valamint az Alpokalja száraz dombvonulatairól volt ismert. - írja a Fertő-Hanság Nemzeti Park honlapján Jenőffyné Majoros Boglárka, Jenőffy Gábor és Szinetár Csaba.
Vágólapra másolva!

A pontomediterrán elterjedésű fokozottan védett keleti rablópille (Libelloides macaronius) hazánkban a Dunántúli-, és Északi-középhegységek délies száraz, és a félszáraz sziklai és pusztai gyepekből, valamint az Alpokalja száraz dombvonulatairól volt ismert.

Több helyről valószínűleg kipusztult, illetve egyes élőhelyein jelentősen megritkult. Síkvidéki előfordulását csupán egy nemrégiben felfedezett Békés megyei területen észlelték.

Védett rovar váratlan előkerülése a Kisalföldön: keleti rablópille (Libelloiides macaroinus). Forrás: https://www.ferto-hansag.hu/hu/hirek/517-egy-fokozottan-vedett-rovar-varatlan-elokerulese-a-kisalfoldon-keleti-rablopille.html

Ezek ismeretében váratlan volt faj feltűnése a Mosoni-síkon, Hegyeshalom közelében.

Egy korábban szántóföldi hasznosítású, mindössze hat évvel korábban gyepesített kaszáló területén figyelt fel a területen gazdálkodó a fokozottan védett rovarra június közepén. A több száz egyedből álló populációt három héten keresztül figyeltük. A gazdálkodó terület kaszálását a faj természetvédelmi kezelésének ajánlásai szerint folytatta, ami szaporodási időszakában javasolt búvósávok kialakítását jelentette elsősorban.

A keleti rablópille (Libelloides macaroinus) több helyről valószínűleg kipusztult, illetve egyes élőhelyein jelentősen megritkult. Forrás: https://www.ferto-hansag.hu/hu/hirek/517-egy-fokozottan-vedett-rovar-varatlan-elokerulese-a-kisalfoldon-keleti-rablopille.html

Feltételezhető, hogy a megtalált kisalföldi populáció a területhez legközelebbi, légvonalban mintegy 30 kilométerre lévő Kis-Kárpátokhoz tartozó ismert lelőhely népességével áll kapcsolatban, illetve onnan származhat.

A keleti rablópille (Libelloides macaroinus) hatalmas összetett szemeinek különleges struktúrája rovar teljes fejét uralja, ráadásul két részre osztottak, s talán ez a furcsa kinézet emlékeztethette az angolokat a baglyok kinézetére, ezért is hívják ezt a jószágot angolszász területeken owl-flynak, azaz bagoly-légynek. A szemek más szempontból is érdekesek, mert egy részük UV-fényre érzékeny, s ez teszi lehetővé a rovar számára a levegőben mozgó apró zsákmányállatok észrevételét. Forrás: https://www.ferto-hansag.hu/hu/hirek/517-egy-fokozottan-vedett-rovar-varatlan-elokerulese-a-kisalfoldon-keleti-rablopille.html

A keleti rablópille (Libelloides macaronius) fokozottan védett, eszmei értéke 100.000 Ft. Se nem lepke, se nem szitakötő, de mindkét csoportra hasonlít. A recésszárnyúak rendjében a recésszárnyúak (Neuroptera) rendjének rablópillék (Ascalaphidae) családjába tartozik.

Nemcsak különleges kinézete teszi izgalmassá ezt a rovart. Hatalmas összetett szemeinek különleges struktúrája rovar teljes fejét uralja, ráadásul két részre osztottak, s talán ez a furcsa kinézet emlékeztethette az angolokat a baglyok kinézetére, ezért is hívják ezt a jószágot angolszász területeken owl-flynak, azaz bagoly-légynek.

A szemek más szempontból is érdekesek, mert egy részük UV-fényre érzékeny, s ez teszi lehetővé a rovar számára a levegőben mozgó apró zsákmányállatok észrevételét.

A jól fejlett szárnyak, a rágó szájszervek és a hatalmas, különleges szemek tehát együtt teszik sikeres vadásszá a felnőtt rablópillét, ami elsősorban repülő rovarokat, főleg lepkéket hajkurász június-július tájékán a nappali órákban. Az univerzális fekete-sárga riasztó színkombináció feltehetően a felnőtt rovar védelmét szolgálja, amire kétségtelenül szüksége lehet, hiszen egy éhes madárnak kiváló uzsonnát biztosíthat egy ilyen nagytestű rovar.

A keleti rablópille (Libelloides macaroinus) a recésszárnyúak (Neuroptera) rendjének rablópillék (Ascalaphidae) családjába tartozik. Forrás: https://www.turistamagazin.hu/galeria-1/a-keleti-rablopille-bevette-visegradot/211671

Előforulása

A keleti rablópille egyike családja leggyakoribb európai képviselőinek. Elsősorban meleg, száraz, sztyepp-erdőssztyepp jellegű élőhelyeket kedvel, alföldi tölgyerdők szélén, tisztásain lehet gyakori, de Erdélyben lejtős mészkőgyepeken is megtalálható. Európában a faj főként keleten és délen van jelen: Albánia, Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Horvátország, Csehország, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Makedónia, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Olaszország, Szerbia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna területén fordul elő. A Kaukázusban és Közép-Ázsiában szintén előfordul. Romániában is megtalálható, de csak lokálisan gyakori.

(Forrás: Fertő-Hansági Nemzeti Park: https://www.ferto-hansag.hu/, Turista Magazin: https://www.turistamagazin.hu/)