Nincs magyarázat arra, amit az óceán mélyén találtak

Vágólapra másolva!
Titokzatos lyukakat talált az Atlanti-óceán fenekén a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) kutatóhajója, a Okeanos Explorer. Egyelőre maguk a tudósok sem tudják, mi hozta létre a lyukakat.
Vágólapra másolva!

Az Okeanos Explorer a Közép-atlanti-hátságot vizsgálja; a tengerfenék egy nagyrészt feltáratlan területét, amely egy hatalmas víz alatti hegységnek ad otthont. A kutatócsoport feltérképezi az óceánfeneket, és tanulmányozza a korall- és szivacsközösségeket. A NOAA gyakran élőben közvetíti a hajó távirányítással működő járművének merüléseit. Egy ilyen merülés során filmezték le a furcsa képződményeket.

A lyukak létezéséről először szombaton értesültek a szakemberek. Elmondásuk szerint olyanok, mintha ember hozta volna létre őket, a mellettük lévő üledékhalmok azonban ásásról árulkodnak. Arról nincs információ, milyen lény képes ilyen formájú lyukakat ásni, ahogy azt sem vizsgálták még, mi rejtőzik valójában a lyukak mélyén.

A NOAA szerint hasonló lyukakat korábban is láttak már a térségben, keletkezésükre egyelőre nincs magyarázat. A kutatók hamarosan alaposabban is tanulmányozzák a képződményeket.