Ismét nőtt az erdőtüzek száma az Amazonas-medence brazíliai részén

Amazonas
Amazonasi erdőtűz
Vágólapra másolva!
Az előző év júliusához képest nyolc százalékkal, 2021 első hét hónapjához képest pedig 13 százalékkal nőtt az erdőtüzek száma az Amazonas-medence brazíliai részén az idén - közölte a brazil nemzeti űrkutatási intézet.
Vágólapra másolva!

Régóta komoly gondot jelentenek az illegális fakitermelők és gyújtogatók

Az intézet adatai szerint 12 900 tűz vált ismertté az év eleje óta Amazóniában. A Greenpeace brazíliai képviselője a hírt kommentálva arra hívta fel a figyelmet, hogy a július még csak az első hónapja az év legszárazabb időszakának Brazíliában. A szervezet a tűzesetek további növekedésére számít, mert ilyenkor történik a legtöbb szándékos gyújtogatás.

Az Amazonas-medence a Föld leggazdagabb élőhelye Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Brazíliában évtizedek óta komoly gondot okoznak a nyári erdőtüzek, amelyek a komoly környezeti károkozáson kívül a helyi lakosság egészségét is veszélyeztetik.

A gyújtogatók általában illegális fakitermelők,

akik a már korábban kivágott erdők maradékát akarják felszámolni, hogy utána ott mezőgazdasági vagy bányászati tevékenyéget lehessen folytatni.

Amazonasi erdőtűz Forrás: AFP/Carl De Souza

A környezetvédők véleménye szerint a jelenlegi brazil kormány politikája szintén nem kedvező, mivel az erdőirtások területe az utóbbi három évben több mint kétharmadával nőtt az előző évtized hasonló időszakához képest.

(Forrás: MTI/AFP)