Párizsban láthatók a trianoni békekonferencia betiltott térképei

A "vörös térkép", trianoni békediktátum
A "vörös térkép" . Apponyi Albert híres beszédében egyedül Teleki Pál vörös térképét tudta bemutatni 1920 januárjában. A békekonferenciá¬ra való felkészülés közben a magyar szakemberek több mint hatvan darab térképet készítettek, ezek közül csak a gróf Teleki Pál által készített térképet nézték meg a konferencia nyilvános szakaszában.
Vágólapra másolva!
Több mint száz évet kellett várni arra, hogy Párizsban láthassa a tudományos világ a trianoni békediktátumot megelőző tárgyalásokra készített térképeket. - adja hírül a Magyarságkutató Intézet honlapján.
Vágólapra másolva!

A Magyarságkutató Intézet kutatója előadásában kiemelte, hogy a magyar szakemberek több mint hatvan darabot alkottak meg, ezek közül csak gróf Teleki Pál térképét nézték meg a konferencia nyilvános szakaszában.

A Magyar Nemzetben olvasható Harangozó Éva összefoglalója Jeney Jánosnak, a Népességföldrajzi és Geoinformatikai Kutatóközpont tudományos munkatársának a párizsi Nemzetközi Földrajzi Kongresszon elhangzott előadásáról.

"Rangos nemzetközi konferencián mutatta be a trianoni békediktátumhoz kapcsolódóan készült eredeti térképeket a Magyarságkutató Intézet kutatója. A Nemzetközi Földrajzi Unió által szervezett párizsi Nemzetközi Földrajzi Kongresszuson Jeney János, az intézet Népességföldrajzi és Geoinformatikai Kutatóközpontjának szakértője lapunknak kiemelte: az első ilyen kongresszust száz éve tartották Párizsban 1922-ben, ahol a magyarok nem tudtak részt venni.

A kutató, aki a magyar békeküldöttségi térképek első világháború utáni újbóli kiadásáról tartott előadást, a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva kiemelte:


a konferencián olyan térképeket mutatott be, amely Magyarország etnikai struktúrájáról, majd a határokon kívül rekedt magyarság lélekszámáról szólt.

Részletezte, hogy milyen módosításokat végeztek ezeken a térképeken a konferencia utáni években. A térképsorozatot a magyar delegációnak készítették többek között a Magyar Földrajzi Intézetben. Az egyik ilyen 54 térképszelvényből áll, míg a legtöbb egyetlen térképlapra volt nyomtatva.

A kutató kiemelte, hogy ezeket nem engedték bemutatni a 102 évvel ezelőtti békekonferencián.

Jeney János, a Népességföldrajzi és Geoinformatikai Kutatóközpont tudományos munkatársa Forrás: https://mki.gov.hu/hu/hirek-hu/sajto-hu/parizsban-lathatok-a-trianoni-bekekonferencia-betiltott-terkepei

Jeney János hangsúlyozta, hogy Apponyi Albert híres beszédében egyedül Teleki Pál vörös térképét tudta bemutatni 1920 januárjában.

Mint ismert, 1918 őszén a külügyminisztérium az akkor már nemzetközileg elismert földrajztudóst, a Földrajzi Társaság főtitkárát, a későbbi miniszterelnököt, gróf Teleki Pált bízta meg annak a térképnek az elkészítésével, amely a Kárpát-medence földrajzi, etnikai, gazdasági és politikai viszonyait vázolta.

Ez egy olyan térkép alapján készült egy lapon, amelyet Bátky Zsigmond és Kogutowicz Károly készített, és amely az országot 54 különálló lapon, 1:200 000 méretarányban ábrázolta. Az utóbbi 1918-ban készült el, míg a vörös térkép 1919 februárjában.

A békekonferenciá¬ra való felkészülés közben a magyar szakemberek több mint hatvan darab térképet készítettek, ezek közül csak a gróf Teleki Pál által készített térképet nézték meg a konferencia nyilvános szakaszában. Ebből, illetve ezek újra kiadásából Jeney János hét darabot mutatott be Párizsban.

A "vörös térkép" . Apponyi Albert híres beszédében egyedül Teleki Pál vörös térképét tudta bemutatni 1920 januárjában. A békekonferenciá¬ra való felkészülés közben a magyar szakemberek több mint hatvan darab térképet készítettek, ezek közül csak a gróf Teleki Pál által készített térképet nézték meg a konferencia nyilvános szakaszában. Forrás: https://www.facebook.com/magyarsagkutato/photos/pcb.5189551234507670/5189541054508688/

A kutató elmondta azt is, hogy a békeszerződés hatályba lépése után több publikáció jelent meg a diktátum igazságtalanságáról. Ezek között olyan térképek is voltak, amelyek azt mutatják, hogy az új határok hány magyart szakítottak el. Hozzátette: ma a béketárgyalásokhoz készült térképek szélesebb körben ismertebbek, mint a háború után megjelentek.
Jeney János kiemelte, hogy előadásának visszhangja meglepően pozitív volt. A konferencia levezető elnöke kiemelte, hogy nagyon fontos értéket képviselt az előadás, mivel így megismerhették az európai történelemnek azt a részét, amelyet eddig alig ismertek. Volt olyan külföldi kutató is, aki úgy fogalmazott, hogy nem is tudta, hogy a világháború utáni tárgyalások ilyen nagy számú kisebbséget hoztak létre a Kárpát-medencében, és megköszönte, hogy a kutató erről tájékoztatta.

Jeney János, a Magyarságkutató Intézet Népességföldrajzi Kutatóközpontjának munkatársa (Fotó: Magyarságkutató Intézet) Forrás: https://www.facebook.com/magyarsagkutato/photos/pcb.5189551234507670/5189540934508700

A Magyarságkutató Intézetben a fent említett térképek közül már hármat újra kiadtak, illetve elkészült egy interaktív kiadás is, amely az intézet honlapján megtalálható. (A Trianon.térkép.mki.gov.hu alatt közvetlenül is elérhető.)"

A térképek itt megtekinthetők: https://trianon.terkep.mki.gov.hu/start.php

(Forrás: Magyarságkutató Intézet: https://mki.gov.hu/)