Közel száz éve kihaltnak hitt magnóliafajt fedeztek fel újra

magnólia
Az észak-haiti magnólia (Magnolia emarginata) tiszta fehér virágokkal és egyedi formájú levelekkel büszkélkedhet
Vágólapra másolva!
Egy természetvédő csapat most először fedezett fel egy őshonos magnóliafát a haiti erdőben azóta, amióta 1925-ben „elveszítette" azt a tudomány. A tiszta fehér virágokkal és egyedi formájú levelekkel büszkélkedő észak-haiti magnólia (Magnolia emarginata) eredetileg Morne Colombo erdőjében élt, amelyet az erdőirtás azóta kipusztított. Veszélyeztetettnek, majd kihaltnak nyilvánították és szerepel a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) Vörös Listáján is, ám újrafelfedezése reményt keltett Haiti erdőinek esetleges újraélesztésével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az erdőterület rohamos csökkenése következtében – az ország eredeti erdőinek mindössze 1%-a maradt meg – számos őshonos növény ma már csak a megközelíthetetlen hegyekben vagy a szakadékokban nő. A Haiti National Trust csapata bizakodott abban, hogy a Magnolia emarginata talán túlélhette az erdőirtást a magasan fekvő élőhelyeken, ezért

a Massif du Nord-ra, Haiti leghosszabb hegyláncára szervezet expedíciót, hogy megkeresse a kihaltnak hitt növényt.

A csapat a kutatás harmadik napján észrevett egy magnóliafát, és elkészítette az első fotókat róla. Hamarosan összesen tizenhat virágzó fát fedeztek fel különböző fejlődési stádiumban, valamint fiatal növényeket a növekedés korai szakaszában. Ezek a felfedezések arra engednek következtetni, hogy valószínűleg még több magnólia fajta található a területen.

Az észak-haiti magnólia (Magnolia emarginata) tiszta fehér virágokkal és egyedi formájú levelekkel büszkélkedhet Forrás: Haiti National Trust

Miután a szakemberek azonosították a fákat, DNS-elemzés céljából mintákat gyűjtöttek és azt tervezik, hogy késő ősszel visszatérnek magokat gyűjteni.

A Haiti National Trust sikeresen termesztett további négy őshonos liliomfafélét Hispaniola szigetén, amelyhez a Dominikai Köztársaság is tartozik. Azt remélik, hogy tapasztalataikat felhasználva segíthetnek a helyi közösségeknek hozzájárulni a helyreállítási erőfeszítésekhez, és végül egy faiskolát, kertészetet alapítani.

– mondta Eladio Fernández, a Haiti National Trust kommunikációs igazgatója és az expedíció vezetője a The Guardian online portálnak, aki osztotta azt az optimizmust, amit ennek az egykor elveszett fajnak az újrafelfedezése generált.