Az okostelefonok és a digitális fotózás kora előtt az emberek a „régi módon" örökítették meg a pillanatokat: filmen. A probléma ezzel csak az, hogy minél régebbi egy fénykép, annál nagyobb az esélye annak, hogy megreped, elszakad vagy más módon megsérül. Ha a romlás jelentős mértékű, akkor aggasztóvá válhat azoknak a családtagoknak, akiknek csak néhány régi fényképük van elhunyt szeretteikről vagy távoli őseikről, akikkel soha nem találkoztak. Most erre a problémára született egy remek megoldás.

A kínai tudósok által készített új, hatékony AI-eszköz segíthet a régi fotót újjáélesztésében, írja a ZME Sciene online tudományos portál. A figyelemre méltó számítógépes program a Generative Facial Prior-Generative Adversarial Network vagy röviden GFP-GAN nevű neurális hálózatot használja, amely eltávolítja a régi fényképekről a ráncokat, foltokat, szemcséket és az időjárás egyéb árulkodó jeleit, és olyan élesre állítja vissza őket, mintha azok vadonatújak lennének. Figyelemre méltó, hogy az eredmények tényleg csodálatosnak tűnnek, még akkor is, ha csak alacsony felbontású képet használunk. De lássuk, hogyan működik mindez! Ezek a hálózatok olyan algoritmikus architektúrák, amelyek két neurális hálózatot használnak – egy úgynevezett generatív modellt, amely új példák létrehozására van kialakítva, és az úgynevezett „ellenséges modellt", amely a példákat „hamis" vagy „valódi" kategóriába sorolja – egymással szembeállítva. szintetikus adatok létrehozása érdekében, amelyek valódi adatokként adhatók át.

A mesterséges intelligencia szinte újjávarázsolja a régi képetForrás: Xintao Wang et al.

Az ezen keresztül végzett modellezés alkalmas a bemeneti adatok mintáinak felfedezésének és megtanulásának automatizálására annak érdekében, hogy olyan kimenetet hozzon létre, amely szinte megkülönböztethetetlen az eredetitől. Ez azt is jelenti, hogy

az új mesterséges intelligencia a visszaállított képeken pótolja a romlás látható jeleit és az eredeti képet élesebbé teszi.

Mindez egyfajta modellkitaláció, amelyhez a program olyan képpontokat ad hozzá, amelyek soha nem léteztek. Az új eszköz végeredményében visszaadja a szem és a száj körüli rész pontosságát, amelyek a legfontosabbak a személyazonosság megőrzéséhez.

Az eszköz jelenleg ingyenes és egyszerűen használható az AI Github oldalán található feltöltési funkció segítségével. Mi már kipróbáltuk és jól működik!