A hordható technológia lenyűgöző fejlődést ért el az elmúlt néhány évben, és a New York University Tandon kutatói most egy új elemmel egészítették ki ezt a listát. Rose Faghih, az orvosbiológiai mérnöki docens vezette csapat egy olyan készüléket fejlesztett ki, amely a bőrön zajló elektromos folyamatok segítségével képes mérni a mentális aktivitást.

Ahogy arra a kutatók rámutattak, ezeket az elektrodermális aktivitásnak (EDA) nevezett folyamatokat az agyi aktivitás befolyásolja, különösen az érzelmi állapotunk. Az EDA változásainak nyomon követésével a most tesztelt készülék képes érzékelni a különféle tényezők által okozott belső feszültségeket, mint például a fájdalom, a kimerültség vagy a mentális stressz.
Az autonóm idegrendszer aktiválásának valós idejű, hordható eszközökből való következtetése új lehetőségeket nyit a mentális egészség és a kognitív elkötelezettség nyomon követésére és javítására – magyarázta Rose Faghih professzor a ZME Science online tudományos portálnak.

A túrázás csökkenti a stressz szintetForrás: Pinterest

A csapat elkeresztelte eszközét MINDWATCH-nak. Magyarázatuk szerint a végső cél egy olyan hordható berendezés létrehozása, amely képes nyomon követni a felhasználó mentális állapotát és javaslatokat tesz arra vonatkozóan, hogyan lehet a legjobban visszatérni a semleges vagy pozitív lelkiállapotba. Például, ha azt észleljük, hogy különösen súlyos munkahelyi stresszt élünk át, az eszköz lejátszhat egy pihentető zenét vagy felajánlhat más típusú segítséget.A kutatók szerint az új eszköz képes értelmezni a bőr EDA áramait (a bőr vezetőképessége), és felhasználni azokat az agyi aktivitás valós idejű, nagy pontosságú és skálázható meghatározására.
A szakemberek már tesztelték is a készüléket egy 26 egészséges emberrel végzett kísérlet során.

Bebizonyosodott, hogy az nagy megbízhatósággal és néhány másodperc alatt képes megfejteni az agyi jeleket.

A PLOS Computational Biology folyóiratban publikált tanulmány szerint amellett, hogy az eszköz segíthet nekünk jobban megbirkózni a stressz hatásaival, abban is támogathatja a mindennapjainkat, hogy jobban figyelemmel kísérjük teljesítményüket és mentális egészségüket. A tudósok úgy gondolják, hogy hasznos lehet többek között az autizmus, a poszttraumás stressz-zavarok, a túlzott ingerlékenység vagy az öngyilkossági hajlam kezelésében, de a diabéteszes neuropátia diagnosztizálására is felhasználhatják.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy ez az eszköz valóban hordható legyen, például hogy kiküszöböljék azokat a mérési hibákat, amelyeket olyan tényezők okozhatnak, mint a gyors mozgás vagy az edzés.