Emberi testrészeket ábrázoló bronz szobrocskákra és több ezer pénzérmére bukkantak az olaszországi Toszkána San Casciano dei Bagni településén.

Már az ókorban is híres termálvizes fürdőváros volt San Casciano

A régészek három éven át végeztek ásatásokat San Casciano egyik ókori termálfürdőjének területén. A város ma is híres termálvizéről és gyógyfürdőiről. A feltárás lehetővé tette az etruszkok által létrehozott termálfürdő rekonstrukcióját.

A toszkánai San Casciano már az ókorban is híres fürdőváros voltForrás: Toscana-Tuscany

Az etruszk fürdőt a rómaiak monumentális fürdőkomplexummá alakították át,

amely nemcsak a pihenésnek, hanem az istenek kultuszának is helyt adott:

a kutatók rengeteg szakrális tárgyat is találtak. Ezek közé tartoznak azt istenségeknek szánt tárgyak és felajánlások, valamint mintegy 3000, tökéletes állapotban lévő pénzérme.

Az ókori termálfürdő feltárt romjaiForrás: Municipality of San Casciano dei Bagni / Stranotizie

A Rómában vert érmék nem kerültek forgalomba, azonnal felajánlották őket az isteneknek.

Kultikus tárgyak voltak a testrész szobrok

A helyszínen emberi testrészek bronzból készült ábrázolását is megtalálták. Ezeket a tárgyakat a rómaiak az isteneknek szentelték, így kértek gyógyulást valamilyen betegségre. A tárgyak között található egy péniszt, egy méhet, egy lábat és egy fület formázó szobrocska is.

Hygeia istennő márvány szobra az ásatáson feltárt leletek egyikeForrás: Municipality of San Casciano dei Bagni / Stranotizie

A fület ábrázoló szobrocska egy bizonyos Aulus Nonnius tulajdonát képezte.

A Salernói Egyetem szakértője, Giacomo Pardini szerint így fejezte ki háláját a gyógyulásáért.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter kivételesnek nevezte a leletet és az Ansa hírügynökségnek nyilatkozva megígérte, hogy kiállítási központot hoznak létre a leletek számára

(Forrás: MTI/EFE)