Nem fogad el élelmet a Szajnába tévedt fehér delfin

Beluga bálna Nakhodka
5798624 01.03.2019 A beluga whale (white whale) swims in the enclosure in Srednyaya Bay, outside the Far Eastern port of Nakhodka, Primorsky krai region, Russia. Eleven orcas (killer whales) and about 90 white whales, caught in the summer and fall of 2018, remain detained in cramped enclosures in Srednyaya Bay, though Russian President Vladimir Putin has ordered the case to be resolved by March 1. Vitaliy Ankov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Nem fogad el élelmet a néhány napja a Szajnába tévedt és mára veszélyesen lesoványodott beluga, más néven fehér delfin, ami szokatlan mértékben eltávolodott természetes élőhelyétől, a sarkvidéki és szubarktikus vizektől.
Vágólapra másolva!

A tengeri élővilág védelmével foglalkozó zöldszervezet, a Sea Shepherd franciaországi tagszervezetének aktivistái szakadatlanul, még

éjszaka is megfigyelés alatt tartják és etetni próbálják hallal a veszélyben lévő emlőst, ami eddig elutasított minden felajánlott élelmet.

A beluga több tíz kilométerre felúszott a folyón, és jelenleg a Szajna Párizs és a normandiai Rouen közti szakaszán bolyong. A természetvédők péntek óta, az idővel versenyt futva próbálnak rátukmálni egy fogásnyi heringet, de az állat rá se hederít az élelemre.

A Sea Shepherd attól tart, hogy a delfin lassan éhen hal a folyóban.

Az Eure megyei hatóságok péntek esti közleménye szerint a beluga szemlátomást menekül az őt segíteni kívánó hajóktól, és nem reagál azokra a kísérletekre sem, amik megpróbálják visszaterelni a tengerbe.

A mentés résztvevői a lehető legtapintatosabb magatartást tanúsítják a tengeri emlős irányában, nehogy a megijesztésével tovább rontsanak az állapotán.

A hideg északi tengerekben honos belugák rövid ideig képesek életben maradni édesvizekben is.

Májusban egy betegnek látszó kardszárnyú delfin, más néven gyilkos bálna halt éhen a Szajnában hosszú kálvária után. Júniusban egy csukabálnát láttak az észak-franciaországi folyóban.