Kísérleti jelleggel indított karbonsemlegesítési projektet Orfű. A pécsiek egyik kedvelt üdülőtelepülése annyi turistát fogad egy évben (több mint tízezren nyaralnak itt), hogy faültetéssel szeretnék kompenzálni az ide érkezők szén-dioxid-kibocsátását. – írja a Pécsi Aktuál.

 Pihenőerdőt alakítanak ki, hogy tisztább legyen a levegő

Nemrég egy felmérés kimutatta, hogy a klímagáz-kibocsátás 10 százaléka a turizmusnak "köszönhető". Ez a tény vette rá az orfűieket arra, hogy fákat telepítsenek az egyre népszerűbb település üres területeire.

– Olyan pihenőerdőt szeretnénk kialakítani, ami 40-50 évig biztosan ott lesz és növekedik – mondta a projekt egyik ötletgazdája. Gonda Tibor hozzátette: a faültetésben bárki részt vehet, aki Orfűre érkezik és tenni akar a környezetvédelemért.

Kísérleti jelleggel indított karbonsemlegesítési projektet Orfű. A pécsiek egyik kedvelt üdülőtelepülése annyi turistát fogad egy évben (több mint tízezren nyaralnak itt), hogy faültetéssel szeretnék kompenzálni az ide érkezők szén-dioxid-kibocsátását. –írja a Pécsi Aktuál.Forrás: https://pecsaktual.hu/zold-hirek/orfure-utazol-ezzel-kiserleteznek-hogy-megszurjek-a-turistak-szen-dioxid-kibocsatasat/

Azt is nézik, hogy melyik fa mennyi szén-dioxidot köt meg

A jövőben Orfűn azzal is "kísérleteznek", hogy melyik fa hogyan járul hozzá a frissebb levegő előállításához.

– Nemrég hároméves hársfát ültetett egy német ifjúsági csoport. Mostantól azonban bárki csatlakozhat ehhez az akcióhoz és örökbe is fogadhat, vagy épp saját maga ültethet fát Orfűre – tette hozzá Gonda Tibor.

Orfűi napfelkelte. Egyre népszerűbb a turizmusban, hogy már azt is nézik, egy-egy utazás mennyi szén-dioxiddal terheli a környezetet. Most Orfűn helyben is lehet kompenzálni a gázkibocsátást. Aki csatlakozna, októberben egy nagyobb ültetési akcióban is részt vehet.Forrás: https://pecsaktual.hu/zold-hirek/orfure-utazol-ezzel-kiserleteznek-hogy-megszurjek-a-turistak-szen-dioxid-kibocsatasat/

A cél: a fenntarthatóbb turizmus

Egyre népszerűbb a turizmusban, hogy már azt is nézik, egy-egy utazás mennyi szén-dioxiddal terheli a környezetet. Most Orfűn helyben is lehet kompenzálni a gázkibocsátást. Aki csatlakozna, októberben egy nagyobb ültetési akcióban is részt vehet. Erről részleteket majd ősszel közölnek.

(Forrás: Pécs Aktuál: https://pecsaktual.hu/)