Egy sósvizű medencébe viszik át a Szajnába tévedt fehér delfint - videó

Vágólapra másolva!
Kiemelik a Szajna egy zsilipjének meleg, poshadt vízéből az észak-franciaországi folyóba tévedt belugát, más néven fehér delfint, hogy egy tengerhez közeli sósvízű medencébe helyezzék át és ezzel megmentsék az életét - közölték kedden francia természetvédők.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy miként hajtják végre a kényes mentőakciót, mert szárazföldi járművel nem megközelíthető a Saint-Pierre-La-Garenne-nél lévő zsilip, ahol az állat jelenleg is van.

Valószínűleg beemelik egy bárkába, majd onnét átrakják egy teherautóra, ami elviszi a négyméteres, nyolcmázsás belugát egy sós tengervízzel teli medencébe a normandiai tengerparton.

A terv az, hogy az alultáplált, veszélyesen lesoványodott és vélhetően beteg delfint addig kezelik a sósvízű medencében, amíg helyre nem áll az egészsége, majd visszaengedik a tengerbe - közölte a Sea Shepherd France természetvédelmi szervezet.

A belugát a múlt héten vették észre a Szajnában, és már félúton volt Párizs felé, amikor a hatóságok bezárták egy zsilipbe.

Egyelőre nem tudni, hogy a sarkvidéki vizekhez szokott fehér delfin miért távolodott el ilyen messzire természetes élőhelyétől.

Mindenesetre a természetvédők remélik, hogy a beluga nem jut olyan sorsra, mint a kardszárnyú delfin, amely májusban ugyancsak felúszott Szajnába, majd elpusztult, mielőtt kimenthették volna a folyóból.

A Sea Shepherd "hatalmas" és "kockázatos" műveletnek nevezte a kiemelést, amelyet azonban muszáj megkísérelni, mert az állat különben elpusztulna a Szajnában.

Szakértők az étvágytalanság miatt azt gyanítják, hogy a táplálékot megtagadó delfin beteg, de bizakodnak a sikerben, mert az elmúlt napokban jól reagált a vitaminkoktélra és az antibiotikumokra.

Majd a sósvízű medencében dől el, hogy kezelhető vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved-e.

A hőség miatt a mentést várhatóan esti órákban hajtják végre, és szállítás közben folyamatosan bevizezett törülközőkkel fogják borogatni az állatot, hogy megvédjék a kiszáradástól.

A mentőakció előtt azonban állatorvos fogja megvizsgálni a delfin vérét és légzését, hogy megállapítsák, egyáltalán szállításra alkalmas állapotban van-e a legyengült állat.

Szakértők szerint

ez a második alkalom, hogy beluga tévedt a francia partokhoz.

1948-ban a Loire folyó torkolatában egy halász bukkant fehér delfinre a halászhálójában.