Egy apró változás elpusztíthatja a Földet és az összes bolygót

felrobban a Föld, pusztulás, bolygó, robbanás, világűr
Vágólapra másolva!
Tudományos szimulációk azt sugallják, hogy a külső bolygók mozgásának parányi megzavarása a Naprendszer teljes pusztulásához vezethet.
Vágólapra másolva!

Mennyire stabil a Naprendszer? Emberi és történelmi viszonylatban meglehetősen stabil, de a kis gravitációs változások drámai hatásokat okozhatnak a közreműködő erők kaotikus és összetett természete miatt. Két kutató most azt vizsgálta, hogy mennyire könnyen megzavarható a Naprendszer törékeny egyensúlya. A válasz egyszerre lenyűgöző és félelmetes.

Ahhoz, hogy a Naprendszerben valóban rosszul alakuljanak a dolgok, elég lenne, ha a Neptunusz és a Nap közötti átlagos távolság 0,1 százalékkal változna. Ez tízszeresére növelné a Naprendszer összeomlásának esélyét.

A Naprendszer bolygói Forrás: NASA

A gyenge pont: Merkúr

A Naprendszer instabilitásának egyik lehetséges kiindulópontja a legkisebb bolygó, a Merkúr. A Merkúr perihéliuma – vagyis a bolygó Nap körüli pályájának legközelebbi pontja - 1000 évente körülbelül 1,5 fokot mozog, ami nagyon közel áll a Jupiteréhez.

Ha a kettő szinkronba kerülne, akkor egy százalék lenne az esélye annak, hogy a Merkúr kikerülne a pályájáról, és az elkövetkező három-négymilliárd év során vagy kilökődne a Naprendszerből, vagy ütközőpályára kerülne a Vénusszal, a Nappal vagy akár a Földdel.

A Messenger űrszonda megközelíti a Merkúrt ( művészi illusztráció) Forrás: Wkimedia Commons / Hurricane Devon

Mi történne, ha egy idegen csillag túl közel kerülne?

Léteznek tényezők, amik ilyen instabilitást hozhatnak létre, és így összezavarják a Naprendszert. Ha a tudósok elképzelése szerint egy elhaladó csillag túlságosan közel kerülne hozzánk, azt a Naphoz nagyon közel keringő Merkúr ugyan nem érezné meg, de a Neptunusz igen, és ez a zavaró hatás futótűzként terjedne szét a Naprendszerben.

Egy 0,1 százalékos perturbáció - amely a Neptunusz fél nagytengelyének 4,5 millió kilométeres változásával egyenértékű - hatása mindössze 20 millió év alatt terjedne át a Földre és a Marsra. Egy 10 százalékos perturbáció pedig egyenesen katasztrófát jelentene számunkra és a vörös bolygó számára.

Mi az a perturbáció?

A perturbáció a bolygók, üstökösök mozgásában más égitestek gravitációjának következtében jelentkező zavaró hatás.

Neptunusz Forrás:W.M. Keck Observatory

Szimulációk végzetes kimenetelei

A kutatócsoport 2880 szimulációt futtatott le, amelyek közül 960 esetében a perturbációk túl kicsik voltak ahhoz, hogy mérhetőek legyenek. Ezek közül négyben a Merkúr mégis nekiütközött a Vénusznak. A többi 1 920 modell nem mindegyike tartogat halált és pusztulást, de akad 26 szimuláció, amelynek végén óriási káosz bontakozik ki; a Merkúr és a Vénusz ütközik, a Föld és a Mars egymásnak csapódik, és akad olyan modell is, amelyben az Uránusz, a Neptunusz vagy a Merkúr teljesen kirepül a Naprendszerből.

Szerencsére a kutatócsoport becslése szerint elhanyagolható az esélye annak, hogy a következő 100 milliárd évben egy idegen csillag a Naprendszer közelébe férkőzzön és itt hatalmas, drámai változásokat okozzon. Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a Föld létét fenyegető veszély a Naprendszeren belülről érkezzen.

A teljes tanulmány itt érhető el.