Több mint 2000 év után került felszínre egy jég borította svájci hágó, a Glacier 3000 gleccserrégió területén található Zanfleuron.

A hágót 2012-ben még 15 méteres jég borította. Az átjáró által elválasztott Scex Rouge és Zanfleuron gleccserek idén az elmúlt tíz nyár átlagánál háromszor többet vesztettek vastagságukból. Szakértők szerint a Zanfleuron-hágó szeptember végére lesz teljesen jégmentes.

A tudósok úgy becsülik, a Vaud és Valais kantonok közötti, 2800 méter magasan fekvő keskeny földdarabot legalább 2000 éve, valószínűleg azonban még ennél is régebb óta borítja jég. Mauro Fischer, a Berni Egyetem glaciológusa szerint további kutatások nélkül azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a 6000 évvel ezelőtti, utolsó interglaciális időszakban a hágó valóban jég alatt volt-e.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Fedor Selivanov

A Glacier 3000 régiót kezelő szervezet beszámolt arról is, hogy a változások már a közeljövőben is jelentősen befolyásolják a télisportokat, eddig például a Zanfleuron gleccseren a Scex Rouge gleccser alsó végénél lévő ülőliftig lehetett síelni.

Bernhard Tschannen, a Glacier 3000 kötélpályákért felelős igazgatója úgy fogalmazott, hogy az új helyzetben meg kell fontolni, miként alakíthatják át a meglévő infrastruktúrát.

A következő 10-15 évben várhatóan a Scex Rouge gleccser helyét egy természetes tó foglalja majd el, amely előreláthatólag körülbelül tíz méter mély lesz, térfogata pedig eléri a 250 ezer köbmétert.

(MTI/APA/sda/AFP)